Instructies voor Europese jihadbruiden ontcijferd

thinkstock
In Groot-Brittannië is een reporter van Daily Mail erin geslaagd te infiltreren in het online netwerk van een Britse jihadbruid die vanuit Syrië tieners probeert te ronselen om in haar voetsporen te treden. De politie kon het zusje van de rekruteerder tijdig onderscheppen. De instructies die ze tijdens haar gevaarlijke reis moest opvolgen, werden ontcijferd.

De reporter die zich virtueel voordeed als een 16-jarig moslimmeisje, moest de tiener, eveneens 16, begeleiden naar Zwitserland, waar ze zogezegd een vakantie hadden gepland. Van daaruit zouden ze verder reizen naar Turkije, om dan via een oostelijk gelegen busroute naar een schuilplaats op de Syrische grens te reizen. Daar zouden ze door IS-strijders meegesmokkeld worden. Hun eindbestemming: leven als jihadbruiden in het hartje van de Islamitische Staat.

Instructies
De Britse ronselaar, zelf een twintiger die een jaar geleden naar Raqqa trok, gaf het duo via een gecodeerde berichtendienst haarfijne instructies mee over wat ze moesten doen, wat ze moesten meenemen en hoe ze zich moesten kleden. "Kleed je zo westers mogelijk, met een mooi kapsel en make-up. Verwijder alle foto's op je gsm waarop je te zien bent met een hoofddoek of nikab", luidt de boodschap.

Card

Het plan werd echter abrupt onderuit gehaald toen de politie thuis bij het gerekruteerde tienermeisje binnenviel, uren voor ze de geïnfiltreerde reporter zou ontmoeten in een bar in Leyton. Haar ouders waren gechoqueerd toen ze te horen kregen dat hun dochter klaargestoomd werd om te leven als jihadbruid door haar eigen grote zus.

De Britse rekruteerder deelde deze foto op Facebook.
rv De Britse rekruteerder deelde deze foto op Facebook.

Hoe Daily Mail infiltreerde:
De identiteit van het 16-jarige moslimmeisje uit Hackney werd ruim een maand geleden gecreëerd door de Mail Investigations Unit. Ze kreeg een eigen Twitter-profiel dat opvallende gelijkenissen vertoont met dat van andere extremistische tieners. Op een paar uur tijd hadden meer dan honderd accounts zich verbonden met haar. Het duurde slechts een paar dagen voor IS-rekruteerders berichten begonnen te sturen. Hoewel ze openlijk propaganda verkopen op Twitter, verlopen verdere gesprekken enkel via beschermde apps als Kik, Surespot en Telegram. Zo kwam ze in contact met de Britse jihadbruid die haar kleine zus ook naar Raqqa probeerde te lokken.