Inspectie onderzoekt erkenning voor islamschool in Genk

Zuhal Demir verzette zich vorig jaar fel tegen de opening van een islamschool in Genk.
Photo News Zuhal Demir verzette zich vorig jaar fel tegen de opening van een islamschool in Genk.
Er is een officiële aanvraag ingediend voor de oprichting van een islamschool in Genk. Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits onderzoekt de onderwijsinspectie of de school voldoet aan een reeks erkenningscriteria, zoals het gebruik van Nederlands als onderwijstaal, het naleven van de Grondwet en het respecteren van de gelijkheid van vrouwen en mannen. Uiterlijk tegen eind augustus moet de overheid oordelen of de school een voorlopige erkenning krijgt. Zuhal Demir roept Koen Geens en Pieter De Crem op om de organisatie achter de islamschool te onderzoeken.

De discussie over de mogelijke komst van een islamschool in Genk is niet nieuw. In september 2018 trok toenmalig staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) aan de alarmbel over de mogelijke komst van zo'n islamschool, georganiseerd door Milli Görüs. Demir zei toen onder meer dat Milli Görüs een organisatie is "die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken". "Ik zal alles doen wat wettelijk mogelijk is om me hiertegen te verzetten", klonk het nog.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet toen meteen weten dat er nog geen aanvraag was ingediend. Dat is nu wel het geval. De CD&V-minister houdt zich voorlopig inhoudelijk op de vlakte en verwijst naar de vrijheid van onderwijs. "Vrijheid van onderwijs laat toe dat er nieuwe scholen kunnen worden opgericht. Dat wil zeggen dat iedereen die dat wil doen een school mag oprichten." 

Voorwaarden

Maar die vrijheid betekent volgens Crevits ook weer niet dat alles zomaar kan. De onderwijsinspectie neemt de aanvraag nu onder de loep en bekijkt of die voldoet aan een reeks voorwaarden. Zo moet de onderwijstaal het Nederlands zijn, moeten de eindtermen worden nageleefd en moeten de gebouwen voldoen. Verder moet de Grondwet gerespecteerd worden, net als de rechten van de mens en de gelijkheid man-vrouw. De school moet ook bereid zijn samen te werken met een centrum voor leerlingenbegeleiding.

Bedoeling is dat de Vlaamse overheid uiterlijk tegen eind augustus beslist of de school een voorlopige erkenning krijgt. Na zes maanden komt de inspectie dan opnieuw langs. Pas wanneer die inspectie positief is, kan de school een definitieve erkenning krijgen.

Nieuwe doorlichting vzw

Er moet een onderzoek komen naar de organisatie die de officiële aanvraag heeft ingediend, vraagt voormalig staatssecretaris en Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) in een brief aan minister van Justitie Koen Geens en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.

De organisatie achter de school is volgens Demir niet de Belgische Islamitische Federatie of Mili Görüs, waar Staatsveiligheid al een onderzoek naar startte, maar een nieuwe vzw met de naam Lectio. “Het staat voor mij dan ook buiten kijf dat een nieuwe doorlichting en analyse van de Staatsveiligheid nodig zijn”, aldus de Genkse politica. Ze vraagt zich af wat de band van de vzw is met Mili Görüs.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verhaegen ivo

  NVA wil vrije schoolkeuze... maar enkel scholen die zij goedkeuren... veel vrij is er dan niet aan.

 • Hendrik Vandaele

  yahya kasmi , neemt u het ons kwalijk dat wij sceptisch staan tegenover de Islam ? De drama's "in naam van" namelijk . Hiërarchische structuur is ook niet haar sterkste kan en in ontelbare strekkingen zelden gespeend van politieke indoctrinatie , vindt een kat haar jongen niet terug. Enige democratische controle is hier dus op zijn plaats vooral in de wetenschap dat de school zou gefinancierd worden vanuit Turkije niet onmiddellijk een land waar vrijdenken gepromoot wordt .

 • Gerry Cle

  Als men zich houdt aan die strenge voorwaarden en de organisatie die de aanvraag doet heeft geen radicale of criminele banden dan zie ik geen bezwaar. Sommige Vlaams nationalisten dromen toch ook van een eigen eliteschool waar men de Belgische identiteit ondergeschikt maakt aan de Vlaamse.

 • Jean West

  Als ze aan de voorwaarden voldoen kan niemand dit tegenhouden. In de Joodse scholen word onderricht gegeven in het Hebreeuws dan moet men deze scholen sluiten want ze voldoen dan niet aan de normen.

 • Ludwig Vanden Boer

  Stop een keer met warm en koud tegelijk te blazen. Het inrichten van het onderwijs komt de staat toe en niemand anders. Dat er andere koepels zijn kan toegelaten worden maar die moeten werken onder het absolute toezicht van de staat. Schaf tegelijk ook de leerplicht af en vervang die door een schoolplicht die moet voldaan worden in een erkende school en niet thuis of bij een half softe vereniging.