Inlichtingencommissie keurt rapport over afzetting Trump goed

De Amerikaanse president Trump in de Oval Office in het Witte Huis.
REUTERS De Amerikaanse president Trump in de Oval Office in het Witte Huis.
De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft deze nacht het rapport van de Democraten over vermeend machtsmisbruik door president Trump goedgekeurd. Het rapport werd achter gesloten deuren met 13 stemmen voor en negen stemmen tegen goedgekeurd. De Democraten stemden voor en de Republikeinen tegen. Dat meldt CNN.

Volgens de Democraten in de commissie heeft Trump zijn macht als president misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten om daar voordeel van te hebben bij de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020.

Het rapport wordt nu doorgestuurd naar de juridische commissie van het Huis. Als die commissie besluit over te gaan tot een afzettingsprocedure in de Senaat, dan vormt dit rapport de basis voor de aanklachten. 

Het driehonderd pagina's tellende document biedt een samenvatting van getuigenissen van topfunctionarissen die volgens de Democraten aantonen dat president Trump en zijn omgeving maandenlang hebben geprobeerd zijn ambt te gebruiken voor persoonlijk gewin in de stembusslag van 2020.

In het bijzonder beschuldigen de Democraten, die het Huis domineren, het staatshoofd ervan dat hij tegenover de Oekraïense president Volodymyr Zelenksi belangrijke militaire hulp aan Oekraïne en een ontmoeting op het Witte Huis afhankelijk heeft gesteld van een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden. Buitenlands beleid is zo aangewend om Trumps partijpolitieke agenda te dienen, vinden ze.

Morgen eerste verhoren juridische commissie

De juridische commissie houdt morgen de eerste verhoren: vier juridische experts van universiteiten in de Verenigde Staten worden gehoord over wat er in de grondwet staat over het starten van een afzettingsprocedure. Ook wil de inlichtingencommissie nog meer getuigen horen voordat de juridische commissie het onderzoek overneemt, staat in het rapport.

Als het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben, het rapport uiteindelijk ook goedkeurt, wordt het naar de Senaat doorgestuurd voor de echte impeachment-procedure. De president zal er dan door de honderd senatoren berecht worden over de beschuldigingen in het rapport. In de Senaat hebben de Republikeinen wel de meerderheid, bovendien kan de president slechts afgezet worden met een tweederdemeerderheid.

“Eenzijdig onzinproces”

Trump heeft altijd alle aantijgingen ontkend. Ook vandaag liet het Witte Huis weten dat er “geen enkel bewijs” is van schuld. Het rapport “doet niets anders dan hun (de Democraten) frustraties weerspiegelen” en “het leest als de dwalingen van een blogger in de kelder die ernaar streeft iets te bewijzen dat er duidelijk niet is”, klonk het. Ook noemde het Witte Huis het onderzoek een "eenzijdig onzinproces”. “Er is geen bewijs gevonden tegen Trump”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Wat hij en zijn fanatici ook beweren, Trump is zéker wanhopig en haalt alles uit de kast om herverkozen te geraken. Indien hij bij de komende verkiezingen president af is, wordt hij gegarandeerd geprocedeerd voor zowel staats- als federale misdrijven. Een presidential pardon (vanwege Pence) kan slechts op voor 1 van beiden toegepast worden. Een nieuwe ambstermijn is zijn voornaamste hoop op verjaring van de feiten. Bovendien zullen zijn zaakjes met Deutsche Bank wel zeer illuster zijn.

 • guido Bervoets

  Dat de negen republikeinen tegen stemden terwijl ze zelf ook de getuigenissen hebben bijgewoond zegt alles over hen. Het wijst op een gebrek aan een moreel en ethisch kompas en het geeft aan dat ze ruggengraatloze volgelingen zijn die slaafs de bevelen opvolgen van hun partij. En ze hebben zelfs al toegegeven dat het congres The Donald zal steunen zelfs al is de bewijslast nog zo overweldigend. The Donald ging het swamp drainen maar zinkt er samen met de republikeinen dieper in weg.

 • maudy van leeuwen

  Alle politici aan de macht zijn schuldig aan machtsmisbruik en zelfverrijking. Trump is tenminste nog vóór zijn volk en handelt er naar. Iets wat van de meeste jammer genoeg niet kan gezegd worden, die doen net het tegengestelde. Trump is een nationalist en de vijanden van het volk zijn de Globalisten. Dit is het enige wat telt en we moeten weten.

 • Lou Bakker

  Na deze tijd komt er een andere tijd. Nu misschien iets minder. Vindt men toch. Volgende president doet de aandelen weer stijgen. Dan is den Donald snel vergeten. Het glas is half vol en niet half leeg. Trump schuldig aan iets of niet. Maakt niet uit. Opportuniteiten zijn er altijd.

 • Danny Damiaens

  Er zijn genoeg komische series in de USA waar hij terecht kan na zijn ontslag,ben er zeker van dat deze wereldwijd heel bekend zullen worden wegens zijn optreden,succes verzekerd.Gewoon een toptalent!