Inlichtingenbaas VS niet op de hoogte van wat Trump en Poetin elkaar hebben verteld

De directeur nationale inlichtingen van de Verenigde Staten, Dan Coats, heeft verklaard dat hij geen weet heeft van wat Amerikaans president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar verteld hebben tijdens hun top maandag in Helsinki.
AP De directeur nationale inlichtingen van de Verenigde Staten, Dan Coats, heeft verklaard dat hij geen weet heeft van wat Amerikaans president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar verteld hebben tijdens hun top maandag in Helsinki.
De directeur nationale inlichtingen van de Verenigde Staten, Dan Coats, heeft verklaard dat hij geen weet heeft van wat Amerikaans president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar verteld hebben tijdens hun top maandag in Helsinki. 

"Ik denk dat we er meer over zullen vernemen binnen afzienbare tijd. De president heeft al enkele zaken aangehaald die tijdens de ontmoeting zijn gezegd", zei Coats, die aanwezig was op een veiligheidsforum in Aspen, in de westelijke staat Colorado.

Coats, die de werkzaamheden van inlichtingendiensten als de CIA en NSA overziet en coördineert, benadrukte dat het "een prerogatief van de president" is om voor zich te houden wat hij met Poetin besprak. Het is niettemin zo dat de inlichtingendiensten de president iedere morgen geheime informatie aanleveren over de bedreigingen voor het land.

De twee leiders bereikten maandag verschillende akkoorden, over Syrië, de veiligheid van Israël en nucleaire ontwapening. Maar details maakten ze niet bekend.

Felle reacties

Trump wekte wel felle reacties op in de VS omdat hij had verklaard "geen enkele reden" te zien waarom Rusland zich zou ingemengd hebben in de presidentsverkiezingen van 2016. Hij ging zo lijnrecht in tegen het unanieme advies van de inlichtingendiensten van de VS. Later kwam Trump terug op die uitspraken.

Coats reageerde al snel op Trumps uitspraken. In een persbericht verdedigde hij de "heldere" inschattingen van zijn diensten over Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Hij vermeldde ook de "huidige inspanningen" van Moskou om de Amerikaanse democratie "te ondergraven". "Ik denk dat die rechtzetting nodig was (...) Dat was mijn taak", zei hij in Aspen.

Microfoontje in WK-voetbal?

Hij drukte ook zijn ontevredenheid uit over de wijze waarop de top tussen de twee leiders in Helsinki is verlopen. Enkel hun twee vertalers waren tijdens die ontmoeting van twee uur aanwezig. "Ik zou gesuggereerd hebben om het op een andere manier te doen, als iemand me daarnaar had gevraagd."

Coats zei ook dat "het risico altijd bestaat" dat de Russen de conversatie hebben opgenomen. Met een glimlach op het gezicht sloot hij wel uit dat er een microfoontje zat in de voetbal van de Wereldbeker 2018 die Poetin aan Trump gaf. "We hebben de capaciteit om dat soort dingen te controleren (...) Ik ben zeker dat de bal zeer aandachtig bestudeerd is."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Bonacasa

    De president staat boven niemand, werkt en heeft verantwoording af te legen aan het Amerikaanse volk, niet andersom. Trump gedraagt zich misschien als een dictator, maar grondwettelijk kan hij niet alles doen wat hij wil.

  • frans Venloo

    Zal maar normaal zijn. Het komt anders toch in de kranten . Trouwens wie het niet weet kan het niet voortvertellen. Ze gaan het op punt stellen bij de volgende ontmoeting en het zal ze geen windeieren leggen geloof mij .

  • jim choose

    Wat is de relevantie van dit bericht eigenlijk? Staat dien Coats boven de president of andersom?