Inheemse beweging Ecuador toch bereid om te praten met president

Een inheemse Ecuadoriaan protesteert tegen de regering.
AFP Een inheemse Ecuadoriaan protesteert tegen de regering.
Na tien dagen van protesten is de belangrijkste inheemse organisatie in Ecuador nu toch bereid in te gaan op het aanbod van president Lenin Moreno om te praten. Dat meldt ze op Twitter. Tot nu toe wilde de Confederatie van Inheemse Volkeren van Ecuador (CONAIE) niet praten. 

"De dialoog die hij beoogt, mist geloofwaardigheid", klonk het eerder in een persbericht van de organisatie van de inheemse bevolking, CONAIE. Eerder op de dag had Moreno in een televisietoespraak opgeroepen om "onmiddellijk" in dialoog te gaan om "oplossingen te vinden".

IMF

De protesten, die nu al dagen aan de gang zijn, zijn onder andere een gevolg van het schrappen van veertig jaar oude subsidies op brandstof, in het kader van een akkoord tussen de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Vrijdag kwam het opnieuw tot botsingen tussen de politie en betogers. Ook vandaag kwamen opnieuw duizenden mensen op straat. In het noorden van de hoofdstad werd het gebouw van de Algemene Inspectie Financien aangevallen en in de fik gestoken. Gemaskerde mannen gooiden molotovcocktails en plunderden het gebouw.

Bij de confrontaties tussen manifestanten en de ordediensten zijn al vijf doden en meer dan tweeduizend gewonden gevallen, blijkt uit cijfers van een mensenrechtenorganisatie. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.