Ingeslapen dorpje in Beieren wordt nieuwe geografische centrum van Europese Unie

De lokale burgemeester poseert bij de steen die het nieuwe exacte geografische middelpunt van de Europese Unie aanduidt in Gadheim.
AFP De lokale burgemeester poseert bij de steen die het nieuwe exacte geografische middelpunt van de Europese Unie aanduidt in Gadheim.
Vijf jaar heeft Westerngrund, een dorp in de Duitse deelstaat Beieren, geprofiteerd van de status "geografische middelpunt van de Europese Unie". Maar nu het erop lijkt dat de brexit wel degelijk doorgaat op 31 januari, zal het die titel moeten afgeven aan Gadheim, een ingeslapen dorpje met 80 inwoners, ook in Beieren. 

Cartografen van het Institut Géographic National (IGN) in Parijs berekenden dat, met de uitstap van Groot-Britannië uit de EU, het middelpunt 80 kilometer naar het oosten verschuift. Inmiddels staat de vlaggenmast met de EU-vlag klaar.

De titel heeft zo zijn voordelen: jaarlijks bezochten duizenden toeristen Westerngrund.
Zelf kreeg Westerngrund de titel in 2013, toen Kroatië lid werd van de Europese Unie. In Gadheim wordt nu al fors gebeden dat de Schotten geen tweede onafhankelijkheidsreferendum houden, want mocht Schotland in de EU blijven, verschuift het middelpunt opnieuw.

De vlaggen staan al klaar.
AFP De vlaggen staan al klaar.
AFP
Gadheim telt 80 inwoners.
EPA Gadheim telt 80 inwoners.
EPA
AFP
Vijf jaar lang profiteerde Westerngrund van de status "geografische middelpunt van de EU".
EPA Vijf jaar lang profiteerde Westerngrund van de status "geografische middelpunt van de EU".
EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.