Ingekleurde portretten geven slachtoffers Auschwitz nieuw leven. Hun verhalen zijn schrijnend

.
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum .
De Braziliaanse artieste Marina Amaral kleurde oude zwart-witfoto’s van Auschwitz-slachtoffers in en gaf hen zo een nieuw leven. Hun verhalen in de horror van het concentratiekamp zijn schrijnend.

Naar schatting 1,1 miljoen mensen, voornamelijk joden, lieten het leven in het concentratiekamp van Auschwitz. Veel verhalen verdwenen samen met de slachtoffers in de vergetelheid, maar dankzij artieste Marina Amaral worden enkele slachtoffers weer tot leven gewekt. Amaral kleurde verschillende portretten van gevangenen in. Haar project 'Faces of Auschwitz' ontroert de hele wereld.

De portretten werden gemaakt tussen 1941 en 1943. Nieuwe gevangenen werden gefotografeerd bij hun aankomst, maar na de oorlog werden veel foto’s vernietigd. De foto’s van Czeslawa, Salomon, Janina en Deliana bleven wel bewaard, maar hun verhalen zijn stuk voor stuk schrijnend.

Czeslawa Kwoka (14): dodelijke injectie

Czeslawa Kwoka
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum Czeslawa Kwoka

Czeslawa Kwoka, een 14-jarig Pools meisje, is doodsbang wanneer ze wordt gefotografeerd bij haar aankomst. De fotograaf Wilhelm Brasse was ook een gevangene maar overleefde Auschwitz. Hij herinnerde zich Czeslawa nog goed: “Ze was zo jong en bang”, vertelde hij in 2005. “Het meisje verstond niet wat ze tegen haar zeiden, dus nam een vrouwelijke cipier een stok en sloeg haar ermee in het gezicht. Ze was zo onschuldig.”

“Ze huilde, maar ze kon niets doen. Het was alsof ik zelf werd geslagen, maar ik kon niet tussenkomen. Dat zou mijn doodsvonnis betekend hebben”, vertelde Brasse nog. Brasse nam in totaal 50.000 foto’s van gevangenen en maakte zo de gruwel van het concentratiekamp vanop de eerste rij mee. “Terwijl gevangenen in de rij stonden, sloegen cipiers hen bij de minste fout”, aldus Brass, die in 2012 stierf.

Lees verder onder de foto.

Czeslawa Kwoka
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum Czeslawa Kwoka

Czeslawa werd in 1943 geëxecuteerd met een dodelijke injectie in het hart, een courante executiemethode in het kamp. Czeslawa was een van de naar schatting 230.000 minderjarige gedeporteerden in Auschwitz-Birkenau.

“De uitdrukking op Czeslawa’s gezicht laat me niet meer los”, vertelt artieste Marina Amaral. “Haar ogen vertellen een verhaal van angst en horror, een verhaal waar weinigen onder ons zich mee kunnen vereenzelvigen.”

Salomon Honig (53): vermoord na 13 dagen

Salomon Honig
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum Salomon Honig

Salomon Honig kwam samen met 26 andere Poolse joden aan in het kamp, net voor de nazi’s begonnen met de massa-uitroeiing in de gaskamers. Amper 13 dagen na hun aankomst werden Salomon en de 26 andere Poolse joden vergast.

Lees verder onder de foto.

Salomon Honig
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum Salomon Honig

“We weten niet veel over zijn verhaal”, vertelt Amaral. “Tussen juni 1940 en maart 1942 werden tussen 2.000 en 2.100 joden naar Auschwitz gedeporteerd. 90 procent werd vermoord.”

Janina Nowak (28): eerste vrouw die kon ontsnappen

Janina Nowak
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum Janina Nowak

Janina was de eerste vrouw die kon ontsnappen uit Auschwitz, maar dat had zware gevolgen voor de andere vrouwen in het kamp.

In de zomer van 1942 was Janina samen met 200 andere Poolse vrouwen aan het werk aan de Solarivier. Ze kon ontsnappen en de bewakers konden haar niet meer terugvinden. Haar medegevangenen hielden de lippen stijf op elkaar toen de bewakers hen ondervraagden, en dat werd zwaar bestraft. De vrouwen werden overgebracht naar een ander kamp nabij Auschwitz waar ze in extreem slechte omstandigheden moesten werken.

Lees verder onder de foto.

Janina Nowak
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum Janina Nowak

Janina bereikte uiteindelijk de Poolse stad Lodz op zo’n 200 kilometer van Auschwitz. Daar werd ze in maart 1943 opnieuw gearresteerd, waarna ze gedeporteerd werd naar het concentratiekamp van Ravensbruc, een kamp exclusief voor vrouwen. Daar werd ze in april 1945 eindelijk bevrijd.

Deliana Rademakers (19): stierf drie weken na haar aankomst

Deliana Rademakers
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum Deliana Rademakers

Deliana werd in 1942 gearresteerd toen ze als Getuige van Jehova huis aan huis ging om haar geloof te verkondigen. Na een korte periode in verschillende Nederlandse gevangenissen werd ze overgebracht naar Auschwitz. Amper drie weken na haar aankomst stierf ze, maar ze schreef eerst nog een brief naar haar familie.

“Gaat moedig voorwaarts zonder vrees. Jehova is met ons”, schreef Deliana neer kort voor ze stierf.

Getuigen van Jehova kregen het hard te verduren in concentratiekampen, omdat ze weigerden deel te nemen aan militaire trainingen. Ze weigerden ook te werken of deel te nemen aan alles wat met oorlog te maken had.

Deliana Rademakers
Faces of Auschwitz/Auschwitz Memorial Museum Deliana Rademakers29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Rainbow

  Respect voor al de slachtoffers. Ook voor de geweldloze Jehova Getuigen.

 • guido Bervoets

  50 Miljoen doden, 6 miljoen Joden gedood in concentratiekampen, honderden miljoenen mensen op de vlucht en heel Europa in puin. Dit kun je niet goedpraten door te zeggen dat andere massamoordenaars ook gruwelijke misdaden hebben gepleegd, ook die misdaden worden met regelmaat getoond. Dat de holocaust en de wereldoorlog meer belicht wordt is omdat dit zo een immense omvang had dat het alle denkvermogen te boven ging en de hele wereld erdoor getroffen werd.

 • Fernando antonio

  Triestig ja , gruwelijk ook ja, goed dat ze het over hebben en dat ze het niet vergeten maar Leopold heeft meer dan 10 miljoenen vermoord in Congo waar blijft dat verhaal in de geschiedenis boeken want dat is meer een Belgische verhaal dan wat er gebeurd is met Auschwitz ??? Is dat niet niet zo erg ?? Omdat het Laar zwarte apen zijn zeker ???

 • Abdelmalik Malik

  Raoul hieronder heeft zwaar gelijk,men moet blijkbaar alle miserie vergeten in de wereld hedendaagse en verleden tijd alleen de holecaust precies niet,elke dag hoor je er bijna iets over

 • Luke Vincke

  Hoeveel jaren gaan ze nog doorzeveren over die Holocaust? Zolang het in het belang van Israël is, zeker?