Ingekleurd portret van meisje (14) dat werd vermoord in Auschwitz ontroert en confronteert

De ingekleurde foto's van het 14-jarige Poolse meisje Czesława Kwoka dat samen met haar moeder werd omgebracht in Auschwitz, grijpt direct naar de keel..
Marina Amaral De ingekleurde foto's van het 14-jarige Poolse meisje Czesława Kwoka dat samen met haar moeder werd omgebracht in Auschwitz, grijpt direct naar de keel..
Het ingekleurde portret van een 14-jarig meisje dat in 1943 is vermoord in Auschwitz toont op confronterende wijze de verschrikkingen van de Holocaust. De Braziliaanse artieste Marina Amaral bracht de oude zwart-witfoto’s met kleur tot leven om de anonieme Holocaustslachtoffers een naam te geven en te herdenken. 
De originele zwart-witfoto's van het 14-jarige Poolse meisje Czesława Kwoka .
Marina Amaral De originele zwart-witfoto's van het 14-jarige Poolse meisje Czesława Kwoka .

De ingekleurde foto's van het 14-jarige Poolse meisje Czesława Kwoka dat samen met haar moeder werd omgebracht in Auschwitz, grijpt direct naar de keel. "Wanneer we oude foto’s in zwart-wit zien, dan krijgen we het gevoel dat wat afgebeeld is enkel in geschiedenisboeken heeft plaatsgevonden. Door de kleuren te restaureren, komen de beelden tot leven", zegt artiest Marina Amaral, die van het inkleuren van historische foto's haar beroep gemaakt heeft. 

Czesława Kwoka (geboren op 15 augustus 1928) was een 14-jarig Pools katholiek meisje dat samen met haar moeder als politieke gevangene door de Nazi’s vanuit de regio Zamość naar vernietigingskamp Auschwitz overgebracht werd. Zij en haar moeder kwamen daar op 13 december 1942 per trein aan, samen met 318 andere vrouwen.

De registratiefoto's van Czesławas moeder Katarzyna, die tegelijkertijd met haar dochter in het kamp aankwam. De vrouw kreeg nummer 26949 en stierf op 18 februari 1943 in het kamp.
Marina Amaral De registratiefoto's van Czesławas moeder Katarzyna, die tegelijkertijd met haar dochter in het kamp aankwam. De vrouw kreeg nummer 26949 en stierf op 18 februari 1943 in het kamp.

In het kamp werd Czesława gereduceerd tot nummer 26947. 67 dagen na haar aankomst, op 12 maart 1943 werd ze vermoord. De doodsoorzaak was een fenolinfectie die ze in haar hart kreeg toegediend. Die methode gebruikten de Nazi’s voor honderden Poolse kinderen in Auschwitz, die “raciaal gezien niet konden worden verduitst”.

“Het is gemakkelijker om ons te identificeren met mensen wanneer we ze in kleur zien. Dit waren mensen met dromen, ambities, angsten, vrienden, familie... en alles werd hen afgenomen. Czesława was slechts een van de miljoenen slachtoffers, maar de uitdrukking op haar gezicht, zoveel angst en zoveel moed tegelijk, zal me altijd bijblijven", zegt Marina Amaral.
Marina Amaral “Het is gemakkelijker om ons te identificeren met mensen wanneer we ze in kleur zien. Dit waren mensen met dromen, ambities, angsten, vrienden, familie... en alles werd hen afgenomen. Czesława was slechts een van de miljoenen slachtoffers, maar de uitdrukking op haar gezicht, zoveel angst en zoveel moed tegelijk, zal me altijd bijblijven", zegt Marina Amaral.

In elkaar geslagen

Volgens kamp-overlever Wilhelm Brasse, een gevangene die tewerkgesteld was om de registratiefoto’s van de nieuwkomers te maken, was het meisje vlak voordat ze op de foto moest nog in elkaar geslagen door een van de bewakers. Op de foto is dan ook te zien dat Czesława een kapotte lip en blauwe plekken heeft. “Door de kleur terug op haar gezicht aan te brengen, kon ik het bloed en de blauwe plekken laten zien”, zegt Marina Amaral. “Het is gemakkelijker om ons te identificeren met mensen wanneer we ze in kleur zien. Dit waren mensen met dromen, ambities, angsten, vrienden, familie... en alles werd hen afgenomen. Czesława was slechts een van de miljoenen slachtoffers, maar de uitdrukking op haar gezicht, zoveel angst en zoveel moed tegelijk, zal me altijd bijblijven.”

Czesława Kwoka was een van de ongeveer 230.000 kinderen onder de 1.300.000 mensen die van 1940 tot 1945 naar Auschwitz werden gedeporteerd.
101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Niko Karavas

  Een multiculturele samenleving zal nooit lukken, nooit! En toch steeds opnieuw dringt links ons dat op met alle gevolgen vandien.

 • Raoul Hoylaerts

  heel erg en niet goed te praten.maar ook,Stalins goelag,de atoombommen,de killing fields,het bombardement op Dzesden,de concentratiekampen van de geallieerden in wo2,enz.daar mag niets over gezegd worden.waren dat dan heiligen?

 • Serge Aernoudt

  Ja, en 't is nog de wereld niet uit. In bepaalde landen is het nog schering en inslag en onze wereldleiders doen er niets aan, integendeel.

 • Donald Deblaere

  Blijkbaar is het gevaar voor nazi-toestanden nog lang niet van de wereld als ik sommige reacties lees. Ze zouden terug vrijwilligers vinden om zware misdaden in naam van een dictator te begaan. We hebben nog potentiële oorlogsmisdadigers onder ons.

 • guido Bervoets

  Na al de beelden van de oorlogsgruwel, de diepe ellende, de verwoestingen, 50 miljoen doden en 100 miljoen vluchtelingen, de holocaust en concentratiekampen met 6 miljoen vermoorde Joden zijn er nog altijd neonazi's en fans van Hitler en zijn nazi's. Daar zakt uw broek toch van af.