Influencer betrapt met steeds dezelfde wolkenachtergrond op foto’s: “Ik zie het probleem niet. Ik heb er nooit over gelogen”

Een van de bewerkte foto’s met de bewuste wolken.
Instagram/@tupisaravia Een van de bewerkte foto’s met de bewuste wolken.
Reisblogster Tupi Saravia is in een storm van kritiek terechtgekomen nadat een oplettende volger opmerkte dat de wolken op haar verschillende foto’s wel heel goed op elkaar leken. Hij plaatste de foto’s op Twitter, waar ze intussen viraal gingen. De influencer zelf ziet het probleem niet en zegt dat ze nooit heeft verzwegen dat ze haar posts bewerkte. Ze vindt dat dat hoort bij de artistieke vrijheid van een fotograaf.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Argentijnse Tupi Saravia heeft al bijna 300.000 volgers vergaard op haar Instagramaccount. Daar plaatst ze geregeld foto’s van haar verre reizen naar alle uithoeken van de wereld. Op die kiekjes poseert de jonge vrouw steeds breedlachend bij imposante gebouwen, op kleurrijke marktjes of onder een stralende hemel.

En dat laatste viel Twitteraar Matt Navarra op. Toen hij door haar foto’s begon te scrollen, merkte hij op dat dezelfde wolkenhemel erg vaak terugkwam. Hij plaatste de opmerkelijke vaststelling op Twitter, en daar werden ze al meer dan 30.000 keer geliket.

Op Twitter zijn de reacties verdeeld. Sommigen reageren kwaad en vinden het ontoelaatbaar dat een persoon met zoveel volgers de waarheid niet correct weergeeft. “Alle foto’s vervalsen!? Ik zie dat ook andere gebruikers dat doen, als fotograaf kan ik dit niet uitstaan”, schrijft een gefrustreerde volger. “Ze kan dus zowel volgers als het weer beïnvloeden”, zegt een ander twitteraar dan weer lachend.

Andere gebruikers vinden het normaal dat ze haar foto’s bewerkt. “Dit is een gangbare praktijk bij bijna alle relevante merken. Dit is de minst slecht bedoelde en zachtste vorm van inhoudelijke manipulatie die er bestaat” verdedigt een volger haar.

Artistieke vrijheid

Op haar account verweert de Tupi Saravia zichzelf zich tegen de felle kritieken. Ze zegt nooit verborgen te hebben dat ze haar foto’s aanpaste. In haar Instragramworkshops leert ze de mensen ook hoe je foto’s kan bewerken, en op Instagram deelde ze eerder al dat ze Quickshot gebruikt om haar foto’s te verbeteren.

Tupi Saravia ziet het probleem niet van het bewerken van foto’s. Volgens de influencer is dat de artistieke vrijheid van fotografen. “Ik ben zelfs de eerste die de grap maakt dat het de wolken zijn die mij over de hele wereld volgen”, voegt ze nog toe.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny de Groot

  't Zijn de mensen die ze volgen en zo dus er voor zorgen dat ze veel geld verdiend met het plaatsen van wat foto's die in de fout gaan. Ik heb het sociale media concept op die manier nooit echt begrepen. Er komt minstens even veel kwaad uit voort dan dat er goed uit voort komt. Ik ben einde 2014 afgestapt van al die sociale media en ik mis het geen seconde. Sterker nog, mijn sociale leven is er zelfs op vooruit gegaan.

 • Tina Peeters

  Dat doe ik ook soms met eigen vakantie foto’s hoor, als de lucht overbelicht is in 1 foto neem ik de lucht uit een van de foto’s die ik vlak ervoor of erna nam en die beter zijn. T is maar wat lucht e, ze heeft zichzelf niet geplakt op andere foto’s he

 • Koen Huyck

  Ik snap niet dat men zo'n mensen volgt. Meestal op andermans kosten op reis gaan, de grote man/vrouw gaan spelen en dan fake foto's met onzinnige onderschriften on line zetten...

 • Rachel Cousse

  Wie heeft daar nu last van ? die vrouw amuseert zich met foto's bewerken, zodat ze allerlei leuke vakantie kiekjes tevoorschijn tovert. Misschien droomt ze van zulke reizen, maar krijgt ze de kans niet, de oplossing ?,,,,,photoshop. ;-) Er zijn vast ergere dingen om ons druk over te maken.

 • bryan de ceuster

  Dat is gewoon iemand die een profiel op Instagram heeft aangemaakt toch? Die mag daar toch foto's posten welke ze maar wil? Totaal irrelevant hoeveel "volgers" zij heeft. Dat is geen objectieve journaliste ofzo eh, dat is gewoon iemand met een sociaal media profiel zoals jij en ik. En iedereen post daarop wat en hoe hij wil.