Indonesische vulkaan barst uit: as tot 5 kilometer hoog lucht in gespuwd

EPA
De Merapi-vulkaan op het Indonesische eiland Java is vrijdag uitgebarsten. Daarbij werd as tot 5 kilometer hoog uitgespuwd. De uitbraak duurde zeven minuten, aldus het geologische centrum.

Vanwege de aanhoudende activiteit van de vulkaan blijft het alarmniveau op het derde hoogste niveau.

Java is het dichtst bewoonde eiland van Indonesië. Een vorige uitbraak van de Merapi stamt uit 2010. Meer dan driehonderd mensen kwamen toen bij meerdere uitbarstingen om het leven en 60.000 inwoners verloren hun woonst.


De 2.968 meter hoge vulkaan is maar een van zowat 130 actieve vulkanen in Indonesië, maar geldt als een van de gevaarlijkste. Het land met talrijke eilanden ligt op de 'Pacific Ring of Fire', de geologisch meest actieve zone van de aarde waar vaker aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.