Indonesische vulkaan Anak Krakatau braakt rookwolken uit

Anak Krakatau barstte in december vorig jaar al een keer uit. 430 mensen kwamen om bij een tsunami die daarop volgde.
AP Anak Krakatau barstte in december vorig jaar al een keer uit. 430 mensen kwamen om bij een tsunami die daarop volgde.
De Indonesische vulkaan Anak Krakatau is opnieuw onrustig. Woensdag steeg er een dikke rookwolk op. De vulkaan tussen de eilanden Java en Sumatra veroorzaakte bij een uitbraak in december 2018 nog een tsunami, waarbij meer dan 430 mensen het leven hebben verloren.

Door de uitbraak van december verloor Anak Krakatau ook een deel van de zichtbare hoogte van de vulkaan.
De vulkaan Anak Krakatau, of kind van Krakatau, vormde zich in 1927 onder de zeespiegel uit de restanten van de eruptie van de Krakatau die in 1883 een 30 meter hoge tsunami veroorzaakte. In 1929 rees de vulkaan uit de zee op en steeg tot 338 meter boven zeeniveau in september 2018.


De zee tussen Sumatra en Java ligt net zoals de rest van de eilandengroep in de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, die bekendstaat om zijn regelmatige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sobek Wessels

    Vulkanen zoals deze stoten enorme hoeveelheden zwavel uit als ze ontploffen , dit zwavel blokkeert het zonlicht waardoor de aarde afkoeld , zo zijn er mini ijstijden geweest die soms 100j duurden ! Het zou heel goed zijn mocht deze Vulkaan net als zijn voorouder de proto Krakatau exploderen , dan zou de wereld bevolking gehalveerd zijn en de Temp op aarde direct met een paar graden afgekoeld zijn ! trouwens in Italië ligt er nog een groter vulkaan in zee als die afgaat is de Eu weg !

  • Guy Van Severen

    Vervuiling door de natuur zelf ! En...de natuur herstelt zich daarna ! Wij mogen geen houtblokken meer branden ! Ho ho ! Is daar iemand aan het lachen...