Indonesische president denkt ernstig aan verplaatsen van hoofdstad

De skyline van Jakarta, de huidige hoofdstad van Indonesië.
AP De skyline van Jakarta, de huidige hoofdstad van Indonesië.
De Indonesische president Joko Widodo heeft gezegd dat zijn regering ernstig van plan is de hoofdstad te verplaatsen. Vandaag is Jakarta nog de hoofdstad, maar de regering wil een nieuwe hoofdstad op een nog onbekende plaats. 

De beslissing om de hoofdstad te verplaatsen is ingegeven door het feit dat Jakarta voor 40 procent onder de zeespiegel ligt en kampt met enorme verkeersproblemen. Widodo deed de aankondiging tijdens een bezoek aan het Indonesische deel van Borneo, waar hij naar eigen zeggen een mogelijke site voor de nieuwe hoofdstad kwam inspecteren.

"Het Nationaal Ontwikkelingsplanagentschap onderzoekt sinds vorig jaar de socio-politieke, economische en milieu-aspecten van het plan", zei de president. Er zijn drie plaatsen voorgesteld, maar verdere uitleg over waar die liggen gaf Widodo niet.

De stad Palangkaraya, op Borneo, wordt genoemd als toekomstige hoofdstad. Experts wijzen erop dat de regio waarin die stad ligt, anders dan andere regio's, niet gevoelig is voor aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. Vorige week zei minister van nationale ontwikkelingsplannen Bambang Brodjonegoro dat zo'n verhuis tien jaar kan duren en tot 33 miljard dollar kan kosten. Volgens de regering kosten de files in Jakarta de economie elk jaar 7 miljard dollar.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • philippe decock

    Alleen zinvol als effectief ook de oude hoofdstad nadien met de grond gelijkgemaakt wordt !

  • Diane De Smedt

    Daar gaan veel bulldozers moeten aan te pas komen.