Indonesië waarschuwt: “Extreem weer kan kraterwand van vulkaan doen begeven, blijf weg bij de kust”, dodental intussen op 430

Rook en as uit de vulkaan Anak Krakatau in Indonesië.
REUTERS Rook en as uit de vulkaan Anak Krakatau in Indonesië.
De Indonesische autoriteiten waarschuwen voor “extreem weer en hoge golven” rond de uitgebarsten vulkaan Anak Krakatau in de Straat van Soenda. Ook dringen zij erop aan weg te blijven bij de kust die zaterdag getroffen is door een tsunami. Het dodental staat inmiddels op 430, meldt de Indonesische rampenbestrijdingsdienst BNPB.

Volgens de meteorologische dienst van Indonesië kan ruw regenweer rond de vulkaan de kraterwand kwetsbaar maken, waardoor het risico ontstaat dat deze het begeeft. De tsunami van zaterdag is veroorzaakt doordat een deel van de vulkaan Anak Krakatau in de zeestraat tussen Zuid-Sumatra en West-Java instortte.

Het hoofd van de meteorologische dienst, Dwikorita Karnawati, zegt dat de vulkaan nauwlettend in de gaten wordt gehouden. “Wij hebben een controlesysteem ontwikkeld dat zich focust op de vulkanische trillingen in Anak Krakatau, zodat wij vroeg kunnen waarschuwen.” De Anak Krakatau spuwt verder nog veel rook en as uit. Volgens Karnawati kan dit een bedreiging gaan vormen voor het vliegverkeer.

AP
Photo News

Bekijk ook:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Vandeneede

  Veel sterkte aan de slachtoffers, in de eerste plaats. Dat zou ons eerste gedacht moeten zijn, weer zoveel leed. Vlamingen, toon uw hart in plaats van zo hard te zijn over alles. We zijn in wezen een hartelijk volk maar dat dreigt verloren te gaan in defensief discours. Laat ons het goedlachs volk blijven dat we eigenlijk zijn.

 • Folker Lesch

  Dus nu hebben ze het waarschuwingsyteem in orde gebracht , wat zijn ze toch slim en vooral snel , ja hoor ze hebben veel geleerd van de tsunami in Phuket ... Sorry geen medelijden met deze amateurs

 • Filip Elgers

  Deze vulkaan meet maar een klein percentage van het monster die op dezelfde plaats ontplofte in 1883 zodanig er niets meer van overbleef. De jonge vulkaan die sinds 100 jaar weer boven de zeespiegel priemt rommelt nu wat. Een mega-tsunami zal er wel niet van komen. Ik denk dat een zeebeving zowel de vulkaanuitbarsting als de tsunami veroorzaakt heeft. Zeker is het niet zo dat de vulkaan op zich deze tsunami heeft veroorzaakt.

 • pieter De Potter

  Zo'n vulkaan geeft op 1 uur meer CO2 en fijn stof dan alle auto's van de wereld op 1 jaar. En de politiek zich maar focussen op de mens, terwijl de natuur duizenden maal sterker is. Maar daar kan men niets aan veranderen, gewoon ondergaan.