Indonesië stuurt containers met afval terug naar Frankrijk en Hongkong

Steeds meer plastic en ander afval uit geïndustrialiseerde landen vindt zijn weg naar Zuidoost-Aziatische staten.
Photo News Steeds meer plastic en ander afval uit geïndustrialiseerde landen vindt zijn weg naar Zuidoost-Aziatische staten.
Indonesië heeft zeven containers met afval die illegaal het land werden binnengebracht, teruggestuurd naar Frankrijk en Hongkong. Dat heeft een plaatselijke verantwoordelijke gezegd. Zuidoost-Aziatische landen doen dat steeds vaker om te vermijden dat ze de stortplaats worden van de rijke landen.

De teruggezonden containers bevatten huishoudelijk afval en plastic maar ook gevaarlijk materiaal, wat in strijd is met de importreglementering, meldt de douane van het eiland Batam. Vijf containers werden maandag teruggestuurd naar Hongkong, de twee andere naar Frankrijk. De autoriteiten wachten voorts op toelating om nog 42 andere afvalcontainers per wederkerende naar de Verenigde Staten, Australië en Duitsland te zenden.

Steeds meer plastic en ander afval uit geïndustrialiseerde landen vindt zijn weg naar Zuidoost-Aziatische staten nadat China vorig jaar de import van afval een halt toeriep om de vervuiling in te perken. Maar landen als Indonesië, Maleisië en de Filipijnen zeggen nu dat ze geen dumpingplaats willen worden voor afval. Bovendien blijken de herkomstlanden er niet altijd het afval in te steken dat ze etiketteren. Milieugroeperingen in Indonesië hebben de regering aangespoord om de regulering te verscherpen omtrent plastic afval. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  Groot gelijk dat ze het terugsturen! De westerse landen produceren zo veel afval dat ze het zelf niet meer verwerkt krijgen en sturen het dan naar het buitenland (jawel, ook onze PMD zakken) China heeft de invoer van ons afval al stopgezet en nu wordt er blijkbaar gepoogd het illegaal te dumpen in Indonesië. Zet maar gewoon wat doppers aan de afvalscheiding en koppel de verbranding van wat niet hergebruikt kan aan een elek-centrale, wel niet CO2 neutraal, maar toch beter dan dumpen!

 • Marc Van der Vloedt

  Ai...weer is er een PMD zak gevonden met een botervlootje in. Nog goed dat deze niet terecht kwam in onze (wijs gemaakte) duurzame Europese recyclage verwerking. Warmte- en st(r)oom recuperatie (door verbranding) blijft een taboe voor de Groenen ?

 • Toon Schouteden

  Goed begonnen is half gewonnen. Ieder land ter wereld moet zijn eigen afval als 'n goede huisvader beheren.

 • Kurt Winkelmans

  Afval transporteren naar verre landen. Waar is het gezond verstand? Wie bedenkt zoiets. Waarschijnlijk hebben bepaalde personen zich hier weer enorm mee verrijkt, ten koste van de plaatselijke bevolking.

 • Jan Sierens

  Ook België is een grote importeur van afval.