Indonesië creëert artificiële regen tegen bosbranden

Een bosbrand in Palangkaraya (Indonesië).
EPA Een bosbrand in Palangkaraya (Indonesië).
Het Indonesische leger heeft een vliegtuig ingezet dat artificiële regen kan creëren tegen bosbranden. De vuile lucht van de branden zorgde er eerder al voor dat scholen op het eiland Sumatra moesten sluiten.

"Het vliegtuig kan tonnen zout vervoeren dat gebruikt kan worden voor de vorming van regen", vertelt Edwar Sanger als hoofd van het agentschap voor civiele bescherming. De wolken worden in dat geval ‘bezaaid’ met verstrooide deeltjes die als condensatiekernen fungeren. Daardoor worden atmosferische watermoleculen aangetrokken, met de vorming van regendruppels tot gevolg. Een en ander moet helpen om de bosbranden te bestrijden.

De bosbranden zorgen voor enorm veel luchtvervuiling. Volgens lokale ambtenaar Hanafi kan je in subdistrict Rupat slechts tot honderd meter ver zien. De vervuiling reikte in de provincie Riau tot een zodanig hoog niveau dat scholen genoodzaakt waren te sluiten.

Jaarlijks vormen bosbranden een gevaar in Indonesië. Ook in de naburige landen Singapore, Maleisië en Thailand zorgen die vaak voor gevaarlijke smog. Zo wees een onderzoek van de universiteiten Harvard en Columbia uit dat in 2015 waarschijnlijk meer dan 100.000 mensen in Zuidoost-Azië vroegtijdig gestorven zijn als gevolg van de bosbranden in Indonesië. De slachtoffers ademden te hoge concentraties koolstofdeeltjes in.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Janssens

    De bosbranden zorgen voor luchtvervuiling. En een vliegtuig dat tonnen zout in de lucht strooit niet? Planten en insecten gaan kapot van zout water, maar zover hadden ze nog niet nagedacht zeker?