Indignados marcheren door Madrid voor vijfde verjaardag

REUTERS
Enkele duizenden personen zijn door de straten van Madrid getrokken voor de vijfde verjaardag van de Indignados, de beweging die in Madrid ontstond uit onvrede over een politieke klasse zonder voeling met de realiteit in het land, en over de corruptie en de besparingen.

De deelnemers aan de mars maakten deel uit van de verschillende platformen die aan de basis lagen van de Indignados, vooral PAH (dat gekant is tegen de uitzettingen) en de verschillende wijkvergaderingen. Ze liepen door de stad, onder tromgeroffel, met spandoeken als "Indignados, verenigd of verslagen" en "Europese Unie van de volkeren, niet van de naties".

In Madrid werd de verjaardag van de beweging ook gevierd met bijeenkomsten op de Puerta del Sol, het centrale plein in de stad, dat wekenlang bezet is geweest door de Indignados. De beweging heeft andere bewegingen geïnspireerd, zoals Nuit Debout in Frankrijk.

Sinds 2008 hebben meer dan 2 miljoen Spanjaarden hun baan verloren vanwege de economische crisis. Eerst een socialistische regering, en later de conservatieven voerden een beleid uit van strenge besparingen. Tijdens de parlementsverkiezingen in december werden zij afgestraft. Er rezen twee nieuwe partijen op: Podemos, de op twee na grootste politieke partij, en Ciudadanos, dat eerder centrumliberaal is.

REUTERS
AFP
REUTERS