Indiase Marssonde begonnen aan reis

AFP
De Indiase satelliet Mangalyaan, onderweg naar Mars, is vanochtend vroeg aan zijn reis naar de rode planeet begonnen. Het duurde meer dan 20 minuten voordat de Marssonde zijn baan rond de aarde kon verlaten, bericht de BBC.

Half november lukte het niet om de Mangalyaan in de juiste baan om de aarde te krijgen. Bij de lancering vanuit een baan om de aarde is het de bedoeling de sonde steeds grotere banen te laten draaien, de makkelijkste manier om de oversteek naar Mars te kunnen maken. De motoren van de sonde hadden aanvankelijk niet genoeg snelheid om naar een hogere loopbaan te gaan, maar vanochtend werd dus meer succes geboekt.

Moeilijke oversteek
September volgend jaar moet de Mangalyaan in een baan rond Mars komen. De missie is een prestigeproject voor India. De satelliet moet bewijzen dat het land de moeilijke oversteek naar Mars kan maken. De grote rivalen China en Japan hebben dat eerder geprobeerd, maar zij slaagden er niet in. Tot op heden zijn alleen de Verenigde Staten, Rusland en Europa bij Mars gekomen.

De ruimtereis kost India ongeveer 50 miljoen euro. Voor ruimtevaartbegrippen is dat een peulschil.

EPA
Het vluchtleidingscentrum van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO in Bangalore.
AFP Het vluchtleidingscentrum van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO in Bangalore.