Indiase deelstaat experimenteert met basisinkomen voor alle 600.000 inwoners

Het dorpje Lachen in de Indiase deelstaat Sikkim.
Getty Images/Image Source Het dorpje Lachen in de Indiase deelstaat Sikkim.
Sikkim is een van de kleinste deelstaatjes van India, hooggelegen in het Himalayagebergte. Het politieke bewind heeft er beslist om alle 610.577 inwoners tegen 2022 een basisinkomen te geven. Het experiment kan op wereldwijde aandacht rekenen.

Sikkim is een behoorlijk progressieve staat: in 1998 was het een van de eerste Indiase deelstaten om plastic zakjes te verbieden. Bovendien voorziet Sikkim ook woongelegenheid voor al zijn burgers en is het de eerste staat die volledig bio gaat en alle pesticiden en kunstmest verbiedt.

Op sociaal vlak steekt Sikkim met kop en schouders boven de rest van het land uit. 98 procent van de inwoners is er geletterd en het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, bedraagt er amper 8 procent. Flink lager dan de bijna 30 procent in de rest van het land. Sikkim is ook een van de veiligste en meest progressieve staten voor vrouwen: gemiddeld 29 procent van de vrouwen heeft er een job, meer dan in de rest van het land, en vrouwen zijn minder vaak het slachtoffer van misdrijven. 

Vijf procent van het bruto binnenlands product wordt geïnvesteerd in 950 sociale programma’s, zoals gratis rijst, een vergoeding voor het bouwen van woningen en in sommige landelijke gebieden zelfs jobgaranties. Tegelijkertijd wordt het systeem echter geplaagd door corruptie en oneigenlijk gebruik van middelen. Een universeel basisinkomen wordt nu beschouwd als een mogelijke oplossing voor de problemen.

Financiering

De toeristische en energiesector moeten helpen bij de financiering van dat basisinkomen. Sikkim krijgt jaarlijks meer dan 2,5 miljoen toeristen over de vloer. Daarnaast zit de staat met een energieoverschot: 90 procent van de via waterkracht opgewekte elektriciteit kan worden doorverkocht.

“Als het ergens kan gebeuren, dan is het wel in Sikkim”, zegt P.D. Rai, het enige parlementslid van de staat.  Rai erkent dat de invoering van het basisinkomen uitdagingen met zich meebrengt, maar noemt dat een “zaak van politieke wil”. “Met de opkomst van wereldwijde inkomensongelijkheid willen we zeker zijn dat we de kloof overbruggen”, stelt hij.

Momenteel raadpleegt de overheid experts en belangenpartijen. Tegen 2022 zou het basisinkomen dan effectief geïmplementeerd worden. Het zal dan het grootste experiment met een universeel basisinkomen ter wereld zijn.

In andere landen zoals Canada en Finland werd al op kleine schaal geëxperimenteerd met universele basisinkomens. Beide experimenten zijn ondertussen echter stopgezet en worden niet vernieuwd.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Wie gelooft in een basisinkomen denkt zoals mijn vierjarig neefje. Toen hij op tv zag hoe geld gedrukt wordt, vroeg hij waarom ze niet veel meer drukken om dat aan de armen te geven. Tja, leg maar eens het begrip inflatie uit aan zo’n ventje, je krijgt het niet eens uitgelegd aan volwassenen die in een basisinkomen geloven. @Tim Peeters, een basisinkomen stimuleert net het tegendeel. Ik zou op mijn vijfenveertigste gestopt zijn met werken als ik een basisinkomen had gekregen.

 • Tim Peeters

  De meesten snappen het principe van een basisinkomen niet.maar vergeet niet dat niet alleen werkloosheidsuitkeringen nu moeten gefinancierd worden maar ook jullie kindergeld en belastingsvoordelen zijn uitkeringen.ik heb geen van beide en ben enorm voorstander van een basisinkomen.een basisinkomen stimuleert mensen om zelf iets te gaan ondernemen terwijl ze in het huidig systeem schrik hebben om eraan te beginnen.

 • jan geens

  Er blijven mensen die denken dat je welvaart gewoon uit een printer kunt halen. Geld waar niks reeels tegenoverstaat is gewoon papier . Natuurlijk kun je 2 % van de bevolking op de kap van de anderen laten leven ..Het wordt heel andere koek als die basisinkomens moeten gefinancieerd worden van de mensen met een basisinkomen zelf . Dan is de inflatie minstens zo groot als het basisinkomen ... en nu aan het werk !

 • Christian Alex

  De staat is 20 keer zo groot als Belgiê en heeft slechts 600.000 inwoners. Een natuurpark dus dat ook vele toeristen aantrekt. Waar niks over gezegd wordt iss de (economische) vrijheid in die staat of over de hoogte van de belastingen waarmee ze die programma's financieren.

 • Jan Mulders

  Als je dat hier doet hebben we gebrek aan plaats om alle migranten op te vangen. Van de EU moeten we vluchtelingen idem sociale voorzieningen geven als de Belgen, 't zal snel gedaan zijn.