Indiase bedrijven nemen familieleden aan om vrouwenquotum te halen

Een busfabriek van Scania in India.
AP Een busfabriek van Scania in India.
Veel Indiase bedrijven omzeilen de verplichting om vrouwelijke bestuurders te benoemen door echtgenotes, dochters en stiefmoeders aan te stellen. Dat melden verschillende analisten in het land. Vandaag verstreek in India de deadline om ten minste één vrouw in het bestuur aan te nemen en zo genderdiversiteit te stimuleren.

De Securities and Exchange Board of India (SEBI) bepaalde vorig jaar dat elke beursgenoteerde onderneming ten minste één vrouw tot de raad van bestuur moest toelaten. In totaal zou het om iets meer dan duizend vrouwen gaan. In aanloop naar de deadline waarschuwde het hoofd van de SEBI vorige maand voor "zeer ernstige gevolgen" als bedrijven de regels niet zouden opvolgen.

Daarop hebben veel bedrijven kort voor de deadline geliefden of vrouwelijke familieleden zonder professionele ervaring aangesteld, aldus de analisten. Meer dan 200 bedrijven zijn de afspraak helemaal niet nagekomen. Zij riskeren een forse straf van SEBI, van opschorting van de handel en het bevriezing van aandelen tot een boete van 250 miljoen roepies (3,7 miljoen euro).

Daarop hebben veel bedrijven kort voor de deadline geliefden of vrouwelijke familieleden zonder professionele ervaring aangesteld, aldus de analisten. Meer dan 200 bedrijven zijn de afspraak helemaal niet nagekomen. Zij riskeren een forse straf van SEBI, van opschorting van de handel en bevriezing van aandelen tot een boete van 250 miljoen roepies (3,7 miljoen euro).

De Indiase topvrouw Kiran Mazumdar-Shaw spreekt ook schande van de ontwikkeling, maar hoopt dat de aangestelde vrouwen toch verandering zullen brengen. "We breken het mannenbastion tenminste open, ook al zijn de vrouwen familie van mannen die hen aanstelden."