Indianen en politie op de vuist in Ecuador: 8 gewonden

REUTERS
De protesten van de inheemse bevolking in Ecuador hebben zich verscherpt. Met speren gewapende demonstranten verwondden gisteren volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken acht politieagenten in de provinciehoofstad Macas in het zuidoosten van Ecuador. De indianen eisen het ontslag van de gouverneur van Morona Santiago en een bouwvergunning voor de aanleg van een verkeersweg naar het geïsoleerde stadje Taisha, die door de centrale regering op grond van de milieuwetgeving werd geweigerd.

Na de schermutselingen met de politie bezetten de demonstranten verschillende overheidsgebouwen in Macas. De Confederatie van Inheemse Volkeren van Ecuador (CONAIE) waarschuwde gisteravond lokale tijd via Facebook, dat soldaten ter beschikking zijn gesteld om de gebouwen te ontruimen.

De golf van protest van de inheemse bevolking blijft sinds de vorige week uitgeroepen staking door de CONAIE en vakbonden van de oppositie voortduren. Tijdens de voorbije week werden 116 politieagenten en soldaten verwond en 60 demonstranten opgepakt, zei Justitieminister Ledy Zuñiga volgens het persagentschap Andes. Ze ontkende dat de door president Rafael Correa afgekondigde uitzonderingstoestand wegens de dreigende uitbarsting van de vulkaan Cotopaxi voor de onderdrukking van de protesten misbruikt werd.