India verontwaardigd over kritiek op Moeder Teresa

AP
De kritische commentaar van een bekende hindoe over Moeder Teresa heeft de verontwaardiging uitgelokt van vele mensen in India. Mohan Bhagwat beticht de in 1997 overleden kloosterzuster ervan zich enkel om de armen te hebben bekommerd om hen te bekeren. "Moeder Teresa's hulp was goed. Maar ze had slechts één doel: de persoon die geholpen werd, te kerstenen", zei Bhagwat.

Hij is het hoofd van de nationalistische hindoe-vrijwilligersorganisatie RSS, die wordt gelinkt aan de partij van premier Narendra Modi. De uitspraken van Bhagwat werden door de oppositie in het parlement scherp veroordeeld. Enkele afgevaardigden spraken van een "schande". Vele Indiërs protesteerden via de sociale media. De controverse ontstond enkele dagen nadat Modi verzekerd had de godsdienstvrijheid in India te zullen beschermen.

"Het enige motief van Moeder Teresa was de armen te dienen", zei Sunita Kumar, woordvoerster van de orde van de Missionarissen van Naastenliefde op de zender NDTV. "In alle jaren met haar heb ik geen enkele keer ook maar enige vorm van bekering meegemaakt".

Moeder Teresa had de katholieke orde in 1950 gesticht. In 1979 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag zetten duizenden Missionarissen van Naastenliefde zich in vele landen in voor zieken en stervenden, gehandicapten, weeskinderen en armen.