India stelt maanmissie op het laatste moment uit

De 'Chandrayaan-2', India's eerste maanlander.
EPA De 'Chandrayaan-2', India's eerste maanlander.
De Indiase ruimtevaartmissie Chandrayaan-2 is op het laatste moment uitgesteld vanwege een technisch mankement. De lancering vanaf het Satish Dhawan Space Centre werd met nog amper een uur op de klok afgebroken, meldt het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO.

De Chandrayaan-2 - ‘maanvoertuig’ in het Sanskriet - omvat naast een lander die niet ver van de zuidpool van de maan aan de grond wordt gezet ook een orbiter waaraan een Belgisch bedrijf heeft bijgedragen. Het Luikse Amos produceerde namelijk optische onderdelen van het hyperspectrale instrument (IIRS) aan boord van de orbiter.

De maansonde moest normaal gezien om 2.51 uur plaatselijke tijd (23.21 uur Belgische tijd) vertrekken vanop de zuidelijke ruimtehaven Sriharikota. Zo’n 56 minuten voor de lancering werd de missie echter afgelast omdat er een technisch probleem was vastgesteld aan de draagraket. 

Nieuwe lanceerdatum

Als alles uiteindelijk goed verloopt, is India na de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie en China het vierde land dat op de maan weet te landen. Volgens ISRO is het "de meest complexe ruimtemissie die het agentschap ooit heeft ondernomen". India heeft eerder met de Chandrayaan-1 al onderzoek naar de maan verricht, maar is daar toen nooit geland. 

Een nieuwe lanceerdatum wordt binnenkort bekendgemaakt.

India hoopt na de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie en China het vierde land ter wereld te worden om een zachte landing op de Maan te verwezenlijken. 

Toeschouwers verlaten het terrein in Sriharikota in het zuiden van India, waar de Chandrayaan-2 missie werd afgeblazen na een technisch mankement.
AP Toeschouwers verlaten het terrein in Sriharikota in het zuiden van India, waar de Chandrayaan-2 missie werd afgeblazen na een technisch mankement.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Janssen

    Inderdaad, Jos: er sterven miljoenen van honger,ze hebben niet eens drinkwater of de meest levensnoodzakelijke basisbehoeften en zijn een van de meest vervuilende landen ter wereld maar ze willen wel naar de maan! Zorg eerst voor je eigen bevolking en het milieu op eigen planeet!

  • jos beverke

    In plaats van geld te verspillen zouden ze beter met hun voeten op de grond blijven staan en de armoede problemen in eigen land aanpakken.