India roept Pakistan op om geloofwaardige actie te nemen tegen terreurgroepen na bomaanslag Kasjmir

Bij de bomaanslag in Kasjmir op 14 februari, in het zuiden van het land, vielen veertig doden.
Reuters Bij de bomaanslag in Kasjmir op 14 februari, in het zuiden van het land, vielen veertig doden.
India heeft Pakistan er vandaag van beschuldigd valse informatie te verspreiden over een recente luchtaanval. Het land roept Pakistan op om nieuwe en geloofwaardige acties te nemen tegen de terreurgroepen die vanuit Pakistan opereren. Te midden van de diplomatieke crisis stuurden zowel India als Pakistan hun topdiplomaten terug na een aanslag met een bomauto in Kasjmir.

India houdt Jaish-e-Mohammed (JeD), een in Pakistan gevestigde extremistische groepering, verantwoordelijk voor de aanval op 14 februari waarbij veertig Indiase paramilitairen om het leven kwamen. Daarop volgde een luchtaanval van India op een trainingskamp van JeD, op Pakistaans grondgebied. Het geweld bracht de twee machten op de rand van oorlog toen Pakistan op zijn beurt reageerde door twee gevechtsvliegtuigen neer te schieten en een Indiase piloot gevangen te houden. Hij werd later vrijgelaten als "gebaar van vrede".

India liet vandaag nog weten dat het leger in opperste staat van paraatheid blijft en "vastberaden blijft om het land en zijn inwoners te beschermen". 

Topdiplomaten 

Na een aanslag met een bomauto in de Indiase stad Kasjmir, riepen beide landen hun topdiplomaten terug. Intussen zal ook India zijn topdiplomaat naar Islamabad terugsturen, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Enkele dagen eerder maakte Pakistan al bekend dat zijn topvertegenwoordiger terug naar New Delhi zal gaan.

De schade is groot in Kasjmir.
AFP De schade is groot in Kasjmir.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.