India gaat drie weken in lockdown: onduidelijk hoe land met 1,3 miljard inwoners dit gaat klaarspelen

EPA
India wordt dinsdag vanaf middernacht (lokale tijd) voor een periode van drie weken in lockdown geplaatst. Met de maatregel moet een snelle verspreiding van het coronavirus worden ingeperkt. Blijft de vraag hoe India, met 1,3 miljard inwoners het tweede grootste land ter wereld, zo’n wijdverspreide vergrendeling praktisch gaat klaarspelen.

De Indiase premier Narendra Modi maakte de beslissing dinsdag bekend tijdens een tv-toespraak. “Op basis van de huidige situatie, geldt de lockdown voor 21 dagen”, zo deelde hij mee. De beslissing werd genomen in samenspraak met gezondheidsexperts, werd beklemtoond.

In India zijn tot nu toe bijna 500 besmettingen met Covid-19 bevestigd. Dat aantal is duidelijk toegenomen sinds afgelopen weekend en is allicht een forse onderschatting. Negen mensen zijn in het land al gestorven aan het longvirus. Gezondheidsexperts waarschuwen dat tegen midden mei meer dan 1 miljoen Indiërs met het nieuwe coronavirus besmet zouden kunnen raken.

Als we dit niet in 21 dagen geregeld krijgen, dan zal het land 21 jaar worden teruggeworpen in de tijd

Premier Narendra Modi

In zijn tv-toespraak zei Modi dinsdag dat er een totaalverbod wordt ingevoerd om uit huis te gaan. “Om India te redden, om elke burger te redden, jij en je familie, wordt elke buurt, elke straat en elk dorp afgesloten. Als we dit niet in 21 dagen geregeld krijgen, dan zal het land 21 jaar worden teruggeworpen in de tijd”, aldus Modi. “De enige optie is social distancing, wegblijven van elkaar. Er is geen andere manier om aan het coronavirus te ontsnappen.” Alle scholen en zaken gaan dicht, het trein- en vliegverkeer wordt aan banden gelegd.

Praktisch

Blijft de vraag hoe de miljoenen inwoners van dit druk bevolkte land - na China het grootste land ter wereld - de komende drie weken aan voedsel en andere levensmiddelen zullen geraken, aangezien ze hun huizen niet meer uit mogen. Modi zinspeelde er vaag op dat de overheid en maatschappelijke organisaties zullen instaan voor de bevoorrading van essentiële diensten en goederen, maar gaf verder geen details.

Verschillende Indiase staten hadden door de coronacrisis de bewegingsvrijheid van hun burgers al met strikte maatregelen beperkt. Maar het was nog niet duidelijk voor welke periode dat zou gelden. Ook was er nog geen sprake van een volledige lockdown.

Lees ook:

In Spanje stijgt de dodentol sneller dan in Italië: wat is er aan de hand? (+)

Wie zijn die Vlamingen die ‘Blijf in uw kot’ niet begrijpen? Ze komen in alle maten en vormen (+)

AP
Ook in India werd maandag geapplaudisseerd als steunbetuiging voor de gezondheidsmedewerkers die strijd voeren tegen Covid-19.
EPA Ook in India werd maandag geapplaudisseerd als steunbetuiging voor de gezondheidsmedewerkers die strijd voeren tegen Covid-19.
AP
AP10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  De kracht van Aziatische landen zit in de veerkracht van de mentaliteit. India, Pakistan en China hebben samen zowat de helft van de wereldbevolking, als je daar nog een paar landen bijteld meer. Van onze zijde uit bekeken , hebben we onze toekomst naar ginder gebracht , de maak-industrie. En zijn we afhankelijk geworden aan onze hebzucht. Een nieuwe wereldorde dient zich aan.

 • Gino Denil

  Grootste probleem is de bevolkingsdichtheid. Ze leven in die landen op een veel kleinere ruimte dan bij ons. In sommige wijken is social distance daardoor op zichzelf al een onmogellijke opgave. En mentale weerbaarheid zal weinig helpen tegen dat virus.

 • Jean-Paul Haesen

  Ik ben een aantal keren in Mumbai, Delhi en Jaipur geweest. Deze smeltkroes is één groot verwarmd microbenbad waar slechts een minderheid toegang heeft tot gezondheidszorg. Echt schrik voor deze mensen.

 • Jan Marens

  Daar gaan pas echt veel mensen sterven...

 • Piet Fluwijn

  Dat ze het vragen aan China. Die weten het.