India en VS sluiten handelsakkoord

UNKNOWN
India en de Verenigde Staten hebben een partnerschap afgesloten om de handel en investeringen te promoten in beide landen. De samenwerking moet ook jobs opleveren. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner is momenteel op bezoek in India.

De samenwerking is vooral gericht op microfinanciering, infrastructuur en een hervorming van de financiële sector. Het akkoord werd in New Delhi voorgesteld door Geithner en diens Indiase collega Pranab Mukherjee. Geithner, op tweedaags bezoek in India, had ook een ontmoeting met premier Manmohan Singh.
 
Volgens analisten moet Geithners bezoek de economische samenwerking op lange termijn stimuleren en moet de Amerikaans-Indiase handelsband zo op gelijke voet komen met de handelsrelatie tussen de VS en China.
 
Het partnerschap werd reeds in november aangekondigd tijdens een bezoek van Sing aan Washington. Door een vrijhandelsverdrag tussen India en Zuid-Korea dat in januari in werking trad, verdubbelde de handel tussen die landen, zo bleek eveneens dinsdag. Het handelsvolume over januari en februari was goed voor 2,58 miljard dollar. (belga/vsv)