India eist 100 miljoen dollar schadevergoeding van Nestlé

EPA
De Indiase National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC), een quasi-gerechtelijke instantie wier beslissingen wettelijk bindend zijn, eist 100 miljoen dollar in een rechtszaak tegen de Zwitserse voedingsgigant Nestlé rond de populaire Maggi-noedels. Dat zei een advocaat betrokken in de rechtszaak vandaag.

Nestlé zag zich in juli genoodzaakt om de populaire instant-noedels in India van de markt te halen, nadat het lokale voedselveiligheidsagentschap had beweerd dat er te hoge loodwaarden gemeten werden.

Volgens de Indiase autoriteiten heeft Nestlé de consumenten in India misleid door te stellen dat de noedels een gezonde snack zijn. Ze eisen een schadevergoeding van omgerekend 100 miljoen dollar.

In de claim wordt Nestlé beschuldigd van "oneerlijke handelspraktijken en van het verkopen van gebrekkige en schadelijke producten die miljoenen consumenten schade berokkend hebben".

Nestlé houdt vol dat zijn producten veilig zijn. Bij ruim 2.700 stalen van Maggi-noedels die getest werden in laboratoria in India en daarbuiten werden loodwaarden gemeten "binnen de grenzen van voedselveiligheid" bepaald door de Indiase autoriteiten, aldus het bedrijf.

De gele pakjes Maggi-noedels zoals ze overal in India te koop zijn.
AP De gele pakjes Maggi-noedels zoals ze overal in India te koop zijn.