India bombardeert trainingskamp voor islamisten in Kasjmir

AFP
India heeft vandaag in de vroege uurtjes een “preventieve aanval” uitgevoerd op het belangrijkste trainingskamp van een islamistische groep in Kasjmir, dat door Pakistan wordt gecontroleerd. Die groep is verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslag die in Kasjmir aan ongeveer veertig Indiase paramilitairen het leven heeft gekost. Pakistan liet weten zich het recht voor te behouden om terug te slaan.

“In de vroege uren van vandaag heeft India in Balakot het grootste trainingskamp van Jaish-e-Mohammed aangevallen”, zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Vijay Gokhale op een persconferentie. “Bij deze operatie is een groot aantal terroristen, trainers, hoge bevelhebbers  geëlimineerd, die getraind werden voor zelfmoordaanslagen door Jaish-e-Mohammed.”

Volgens India was de groep, een van de meest actieve gewapende groepen in de separatistische rebellie in Kasjmir, nieuwe aanslagen aan het voorbereiden.

Burgerslachtoffers vermijden

“Gezien het onmiddellijke gevaar is een preventieve aanval absoluut nodig”, zei Gokhale. Hij voegde eraan toe dat het kamp zich in een bos op een heuveltop bevindt, op een afstand van de burgerbevolking. “De keuze van ons doelwit hing ook af van onze wens burgerslachtoffers te vermijden.”

Majoor-generaal Asif Ghafoor, de Pakistaanse legerwoordvoerder, zei dat Pakistaanse gevechtstoestellen Indiase “indringers” in het Pakistaanse luchtruim hebben verjaagd.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Sjah Mehmood Qureshi zei dat zijn land zich het recht op zelfverdediging en een antwoord voorbehoudt omdat New Delhi de Controlelijn in Kasjmir heeft overschreden.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  In Indiê hebben ze dus geld voor bommen terwijl hun mensen verhongeren...

 • Paul Mertens

  Volgens de tegenpartij waren er geen doden of gewonden.

 • Nancy Van Acker

  dat is andere koek dan hier... hier laten men ze maar doen totdat wij en onze waarden helemaal verdwenen zijn

 • Kevin van Goethem

  Overal ter wereld zijn er problemen met hetzelfde geloof.