Incident bij nucleair complex Iran is mogelijk aanslag

De Iraanse Organisatie voor Atoomenergie gaf bovenstaande foto vrij van de loods waar het incident plaatsvond. (02/07/2020)
EPA De Iraanse Organisatie voor Atoomenergie gaf bovenstaande foto vrij van de loods waar het incident plaatsvond. (02/07/2020)
Een incident in een nucleair complex in Iran is mogelijk een aanslag geweest. Een explosief zou een groot deel van het bovengrondse gedeelte van een installatie bij de stad Natanz hebben verwoest. Dat stelt een anonieme medewerker van een inlichtingendienst uit het Midden-Oosten in The New York Times. 

Iraanse autoriteiten daarentegen spreken niet van sabotage maar een ongeval. Het zou slechts gaan om een brand in een loods in aanbouw. Volgens een woordvoerder van de nationale Organisatie voor Atoomenergie is er geen schade aan de reactor en vielen er ook geen slachtoffers.

Volgens deskundigen in de VS trof een brand een nieuw productiecomplex voor centrifuges die nodig zijn voor de verrijking van uranium. Daarnaast claimde een onbekende Iraanse groep - de Homeland Cheetahs - de aanslag nog voordat het nieuws over het incident naar buiten kwam. 

Op basis van het bericht, dat door de organisatie werd gestuurd aan de Perzische afdeling van de BBC, kon nog niet worden afgeleid of de groep daadwerkelijk bestaat en effectief verantwoordelijk is voor het incident.  

Verrijking uranium

Het complex in Natanz is de belangrijkste Iraanse centrale voor verrijking van uranium. Het verrijkte materiaal wordt gebruikt in kernreactoren en kernwapens. Iran heeft echter altijd ontkend zijn kernprogramma te gebruiken voor militaire doeleinden.

Teheran schortte wel bepaalde verplichtingen uit een internationaal atoomverdrag van 2015 op, nadat de VS zich in 2018 terugtrokken uit de deal. In het akkoord werd Iran opheffing van sancties beloofd in ruil voor het beperken van zijn kernprogramma. Sindsdien hebben nieuwe economische sancties uit Washington de Iraanse economie hard getroffen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Archiefbeeld.  Het productiecomplex voor centrifuges die nodig zijn voor de verrijking van uranium.  (05/11/2019)
AP Archiefbeeld. Het productiecomplex voor centrifuges die nodig zijn voor de verrijking van uranium. (05/11/2019)
Een archiefbeeld van een fragment in een tv-programma over het nucleaire complex bij de Iraanse stad Natanz.
AP Een archiefbeeld van een fragment in een tv-programma over het nucleaire complex bij de Iraanse stad Natanz.

Lees ook:

Wat houdt die nucleaire deal juist in en wat zijn de gevolgen nu Iran er zich niet meer aan houdt? (+)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Van Gent

    Als er geen schade is aan de reactor en er zijn geen slachtoffers wat is er dan aan de hand ?