In vijf jaar al meer dan honderd hulpverleners omgekomen in Zuid-Soedan

Soedanese vrouwen dragen borden waarop ze hun rechten eisen in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Sinds het begin van de burgeroorlog in 2013 zijn er al meer dan honderd hulpverleners gedood in het land.
AFP Soedanese vrouwen dragen borden waarop ze hun rechten eisen in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Sinds het begin van de burgeroorlog in 2013 zijn er al meer dan honderd hulpverleners gedood in het land.
In Zuid-Soedan zijn sinds het begin van de burgeroorlog in 2013 al meer dan honderd hulpverleners gedood. Dat meldden de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie (AUPSC) donderdag. Het Oost-Afrikaanse land is een van de gevaarlijkste ter wereld voor humanitaire medewerkers. 

AUPSC-voorzitter Sébadé Toba roept op tot een onmiddellijk einde aan het geweld tegen mensen die levensreddende hulp bieden. Het werk van humanitaire organisaties wordt "extreem bemoeilijkt".

Al meer dan vijf jaar woedt in Zuid-Soedan een machtsstrijd tussen aanhangers van president Salva Kiir, die tot de Dinka behoort, en voorstanders van de afgezette vicepresident Riek Machar, een Nuer. De burgeroorlog kostte al aan tienduizenden mensen het leven. Vier miljoen inwoners zijn op de vlucht.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Misschien neutrale leiders adopteren ? Een Vlaamse huisvrouw voor de Dinka's en een andere voor de Nuers. Overal ziekenhuizen en scholen, permacultuur, waterboringen (de Chinezen en andere onnozelaars buiten ), gezinsplanning, herstel van de veestapel in de mate van het mogelijke. Tourismescholen. Alle politieke opposanten onder tafel drinken en met een bak Leffe naar huis sturen.

 • Joske Martens

  Al die jonge Soedanezen die wegvluchten moeten helpen hun land op te bouwen, maar nee in eigen land vechten ze liever.

 • Hedwig Jacobs

  Stammenoorlog het heeft er altijd bestaan,vrouwen gaan stelen was hun bezigheid, en nu komen ze massaal naar hier, en binnen een paar jaar zitten we ook met dezelfde stammenoorlogen, maar geen nood onze De Croo, zal dit allemaal oplossen, haal ze maar naar hier, en het moet gezegd in sommige gemeenten begint het al te woekeren, we zullen maar beginnen met geld uit te geven zeker?

 • rudolf jacobs

  hoe kan da nu daar is niemand meer die zitten allemaal al in belgie en doen hier gewoon verder zoals bij hun thuis,blanke vrouwen wees gewaarschuwd tenzij.....