In Verenigd Koninkrijk geboren baby toegang tot land ontzegd na vakantie, ouders mogen wel binnen

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
De ouders van een in het Verenigd Koninkrijk geboren baby zijn na een vakantie met hun pasgeboren dochtertje aan de Britse grens tegengehouden omdat het kind geen verblijfsvergunning heeft. Het meisje is nochtans geboren in het Verenigd Koninkrijk en haar ouders hebben allebei wél een verblijfsvergunning.

De Amerikaan Charles Kriel en zijn Noorse verloofde Katharina Viken kwamen terug van een vakantie in de Amerikaanse staat Florida, toen ze problemen kregen aan de Britse grens. Zij mochten het land weer in, maar hun vijftien weken oude dochtertje Viola Pearl Viken-Kriel werd de toegang geweigerd. 

Uiteraard accepteerden de jonge ouders dit niet en na veel gesoebat kreeg het meisje alsnog een stempel in haar paspoort die zes maanden geldig is. “De immigratiebeambte zei dat er problemen waren, maar wilde niet zeggen wat er aan de hand was. Die kerel zei: ‘Dat ze hier geboren is, betekent niet dat ze het recht heeft om hier te zijn. Je moet dit oplossen’”, aldus Kriel aan de Britse krant The Guardian.

De baby mag met het toeristenvisum zes maanden blijven, zolang ze gedurende die tijd geen betaalde job accepteert, aldus een verontwaardigde Kriel. “Ik denk niet dat ze snel op banenjacht zal gaan.”

Kriel heeft sinds 1990 een verblijfsvergunning, die permanent geldig is. Zijn verloofde woont al tien jaar in Londen en ook een Europees paspoort. 

Volgens een mensenrechtenadvocaat is het gezin afschuwelijk behandeld. Hij vraagt zich tegenover The Guardian af of de beslissing van de immigratiebeambte wel legaal is.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Tja; een probleem dat er geen was? Als ze de geboorteakte hadden meegenomen... Eh: dit is het voorbeeld van strikte grenscontrole. Dit verhaal rijmt dus wel degelijk (geen papieren = geen toegang; zowel geldig voor volwassenen, kinderen en dus ook baby's).

 • Geert Vaelen

  Ze wilden niet zeggen wat het probleem was. Allee, als ze dat niet kunnen of willen zeggen, is er volgens mij ook geen probleem.

 • piet devlieger

  Hadden ze misschien een speciale behandeling en een onmiddellijke wijziging van de wetten verwacht ? Die beambte heeft zijn werk gedaan. Nu moeten ze er gewoon voor zorgen dat de benodigde papieren in orde komen - dat hadden ze voordien al moeten doen - en dan zullen ze de volgende keer geen 'probleem' hebben en niet moeten naar de krant lopen. Doe wat je moet doen en je krijgt geen problemen. Kan het eigenlijk eenvoudiger ?

 • Toran Korshnah

  als je geboren wordt wordt je toch ingeschreven in het bevolkingsregister? Rare wereld waarin we leven.

 • Geert Deseyne

  En al dat vreemd gedoe laat men wel binnen, die geen enkel papier bij zich hebben hoe kan men dat eigenlijk rijmen.