In Oostenrijkse restaurants en cafés mag weer gerookt worden

Thinkstock
In Oostenrijkse restaurants en cafés mag weer gerookt worden. De regering met de conservatieve ÖVP en het rechtse FPÖ heeft het geplande algemeen rookverbod in de horecazaken naar de prullenmand verwezen. Restaurant- en café-uitbaters mogen dus zelf beslissen om roken toe te laten of te verbieden.

Aan de stemming waren verhitte debatten voorafgegaan. "Vandaag verraden jullie het meest kostbare wat er te beschermen valt in dit land, met name de gezondheid van onze kinderen", zei de bevoegde woordvoerster van de sociaaldemocraten. 

De Alpenrepubliek is een van de laatste Europese landen waar in de horecasector roken nog toegelaten is. FPÖ-politici pleitten voor de keuzevrijheid van de bezoekers en hekelden de "verbodscultuur" in het land.

543.000 handtekeningen
Eigenlijk zou er in Oostenrijk een rookverbod gelden vanaf mei. Dat had de ÖVP drie jaar geleden nog met de toenmalige sociaaldemocratische coalitiepartner beslist. Oppositie en grote delen van de samenleving protesteren al weken tegen het plan van de regering. Een geplande petitie voor een rookverbod is al door meer dan 543.000 burgers ondertekend. 

De huidige regeling van gescheiden rookruimtes in cafés blijft wel gelden. Nieuw is dat jongeren onder de 18 jaar geen sigaretten meer mogen kopen. Roken in de auto is nu ook verboden als er minderjarigen in het voertuig zitten.
94 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Goebel

  Overal verbieden zelfs op terrassen

 • Mario Bocque

  Gino, laat de uitbaters beslissen. Er zullen dan zowel restaurants en cafés zijn voor beide groepen. Zoals het nu is wordt het ons opgedrongen.

 • Erik Souffriau

  ik vin op restaurant niet roken maar laat op café de keuze aan de uitbater als er rokers en niet-rokers cafés zijn beslist iedereen waar hij gaat of doet ik ben zelf roker maar zal nooit roken waar ik niet mag of in het bijzijn van kinderen!

 • Peter Nols

  Dus daar hoeven we ook niet meer naartoe.

 • Gino Denil

  Omdat rokers ook het recht hebben om op restaurant of café te gaan, Mario Bocque. Met je dwaze redenering kan je evengoed stellen dat voetgangers maar niet moeten oversteken als ze niet overreden willen worden.