In Oostenrijk komt er geen referendum over uitstap uit Europese Unie

Heinz-Christian Strache en Sebastian Kurz tijdens een persconferentie
AFP Heinz-Christian Strache en Sebastian Kurz tijdens een persconferentie
De nieuwe Oostenrijkse regering heeft uitgesloten dat er een referendum komt over een eventuele uitstap uit de Europese Unie. Dat heeft Heinz-Christian Strache, de leider van de FPÖ, vandaag verklaard.

De conservatieve ÖVP en de rechtspopulistische FPÖ bereikten gisteren een akkoord om een nieuwe Oostenrijkse regering te vormen. Als de top van beide partijen het licht op groen zet, kan de nieuwe regering begin volgende week de eed afleggen. De 31-jarige ÖVP-leider Sebastian Kurz wordt dan de jongste regeringsleider van Europa.

De nieuwe regering heeft volgens Kurz "een duidelijk Europees engagement". "We willen een goede Europese samenwerking op diverse vlakken, zoals de bescherming van de grenzen. Maar we willen ook dat er meer bevoegdheden teruggaan naar de lidstaten als dat mogelijk is", aldus Kurz. Strache benadrukte op zijn beurt dat een uitstap uit de EU uitgesloten is. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Wouters

  Oostenrijkje in de wereld, je ziet het nog niet liggen. De EU is onze toekomst en daar moeten we aan werken. Samen onze gemeenschappelijke waarden verdedigen, het roer in handen houden of toch beter vastnemen en ook ons project als voorbeeld in de wereld promoten. Misschien moeten we wel wat assertiever in de wereld zijn maar ons zeker niet laten verdelen door interne twisten. We hebben onzelf al eens intern verdeeld, herinner WO1 en 2.

 • Jeaninne Bonduwe

  Als europa dan toch zo goed is, waarom durven ze dan de mening van de gewone man in de straat niet vragen ????

 • Peter Linthout

  Dat komt nog dat ze uit eu stapoen wacht maar af

 • Jan Rottiers

  Oostenrijker worden is het enige alternatief. Prachtig land en juiste regering nu.

 • armand mudah

  ze durven dat gewoon niet schrik van het resultaat , denk zelfs dat ze met de poepers zitten voor na de brexit want stel je voor dat het engeland dan voor de wind gaat dan hebben ze een groot probleem want er zouden er nog meer willen vertrekken dan