In Nigeria ontvoerde Nederlanders verkeerden in doodsangst

Jandries Groenendijk en Sunny Ofehe (r) na aankomst op Schiphol.
ANP Jandries Groenendijk en Sunny Ofehe (r) na aankomst op Schiphol.
De drie Nederlanders die vorige week zondag in Nigeria waren ontvoerd en zaterdag vrijkwamen, zijn vanochtend geland op Schiphol, in Nederland. Eén van de drie, Jandries Groenendijk, verklaarde aan het nieuwsagentschap ANP dat hij tijdens de ontvoering in doodsangst heeft verkeerd, omdat de kidnappers de slachtoffers met de dood bedreigden en zwaarbewapend waren.

Volgens Groenendijk hielden ongeveer vijftien jonge mannen van 16 tot 20 jaar hen gevangen. De gekidnapten werden vastgehouden op een moeilijk bereikbare plek in de Nigerdelta, waar je alleen per boot kunt komen. Ondanks de bedreigingen zijn de ontvoerden wel redelijk goed behandeld, aldus Groenendijk.

Groenendijk zei ook dat er losgeld is betaald, maar hij wist niet door wie en hoeveel. De Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die met de Nederlanders was ontvoerd maar al snel vrijkwam, ontkende dat en zei dat er geen losgeld is betaald.

Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk waren in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten er het magazine van activist Sunny Ofehe. De activist voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied. Vos had in het blad geschreven, Leffers had het blad gedrukt en Groenendijk is een documentairemaker.

Groenendijk bevestigde berichten dat er bij de ontvoering een dode is gevallen. Er werd volgens hem veel geschoten en er sprongen mensen in het water. Het slachtoffer kwam om doordat hij werd geraakt door de schroef van de buitenboordmotor van de boot.