Ga naar de mobiele website
^ Top

In Middellandse Zee ligt mysterieus eiland. En het opent deze zomer de deuren voor toeristen

AP /RV
Sazan: dat is de naam van een verlaten eiland voor de kust van Albanië, dat misschien wel een van de nieuwe hotspots van de zomer wordt. Het is bezaaid met een netwerk van geheime tunnels en bunkers, die een nucleaire aanval kunnen doorstaan. En het opent voor het publiek.

Ooit was het eiland aan de zuidwestkust van het land een versterkte militaire basis en het werd voor het eerst gebruikt door het fascistische regime in Italië tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het in handen van het communistische regime in Albanië en werd het aangewend om het Kanaal van Otranto onder controle te houden. Het was toen dat de tunnels en de bunkers werden gebouwd, om de dreiging van een westerse invasie af te wenden. Op zijn hoogtepunt waren er zo'n 3.000 soldaten gelegerd. Nu zijn dat er nog 2, die de wacht houden. (lees hieronder verder)

rv

Bunkers and Beaches #albania #AWBalkans #balkans first hiking group allowed

12 Likes, 1 Comments - Kathy Dragon (@kathydragon) on Instagram: "Bunkers and Beaches #albania #AWBalkans #balkans first hiking group allowed"

Het rode regime viel in 1992 en in de verlaten ruïnes staan nog altijd oude bedden, keukenspullen, stoelen en zelfs schoolbanken. Toen touroperators de overheid wezen op de troeven van het geheimzinnige eiland, viel dat niet in dovemansoren. Volgens het ministerie van Defensie zal het subtropische eiland vanaf volgende maand tot oktober de deuren openen voor toerisme. Daartoe werd eerder deze maand een overeenkomst getekend tussen de ministers van Defensie en Economie.

Opkrikken
Albanië trok vorig jaar 4,7 miljoen toeristen en het openstellen van het militaire eiland moet dat aantal nog opkrikken. Want toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor het Balkanland en het maakt 11 procent uit van het bruto nationaal product. "Sazan is niet alleen belangrijk om het eiland zelf, maar het ligt ook strategisch aan het raakpunt van de Adriatische en de Ionische zee. En daar liggen populaire Griekse eilanden", aldus defensieminister Mimi Kodheli.

Instagram post by Discover albania * Sep 19, 2016 at 1:38pm UTC

6 Likes, 0 Comments - Discover albania (@discover_albania123) on Instagram

De regering overweegt zelfs om nog andere militaire eilanden in de buurt open te stellen: Pashe Alimani en Orikom, waar ook enkele archeologische sites gelokaliseerd zijn. Hoe de toeristen van het vaste land naar de eilanden zullen kunnen reizen, is nog niet duidelijk.

Select
In 2015 werd al eens een select groepje reizigers tot het eiland toegelaten in de hoop een sfeer van avontuur en intrige rond Sazan te creëren.

#Sazan #military #base #lighthouse #harbour #tourist #urss #soviet #union #Albanian #navy #history #submarine #torpedo #bunker #instalike #instagood #instadaily #instaalbania #insle #insta #ruin #arms The island was known as Sason in antiquity and was already mentioned by Polybius in a military episode taking place in 215 BC. Part of the Roman and Byzantine empires, it was captured by the Anjou of Naples in 1279, and was held by Albanian lords in the 14th century, often under the protection of Venice. The OttomanTurks captured it around 1400, but it belonged to the Venetians by 1696. From then on, it follows the fate of the Ionian Islands, which were eventually given to Britain in 1815 as an autonomous republic under British protection... During the Cold War between the Soviet Union and the United States, Albania relied heavily on the Soviet Union. During that time, the Soviets built a Submarine Base on the island, as well as a Chemical/Biological weapons plant. To this day, many Soviet-era gas masks still can be found scattered around the valley of the island. The island now is uninhabited but there is a small Italo-Albanian naval base, used mainly to counter contraband between southern Italy and Albania. In 2010, the island's surrounding sea waters, and those of adjacent Karaburun Peninsula were proclaimed a National Marine Park by the Albanian government.

28 Likes, 1 Comments - Edi (@edmond_prifti_multimedia) on Instagram: "#Sazan #military #base #lighthouse #harbour #tourist #urss #soviet #union #Albanian #navy #history..."

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Bob Nalyd

    Kapottrappelen maar

  • Glenn Nikola

    Ik ben zelf uit albanie bezoek ook eens mirdita zeer bergrijke culturele oase :)

  • Guy Beeckmans

    Skull island;-)

Meld een bug