In het concentratiekamp had ze 2 stukjes chocolade. Wat er vervolgens gebeurde? Kippenvel!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze als kind gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. De 83-jarige Francine Christophe vertelt in het kader van de documentaire 'Human' van Yann-Arthus Bertrand een ongelofelijk sterke en mooie anekdote die jou niet alleen erg zal ontroeren maar ook jouw geloof in de mensheid zal herstellen. Kippenvel!

De joodse Francine Christophe werd geboren op 18 augustus 1933, het jaar waarin Hitler de macht greep. Toen ze acht jaar was, werd ze samen met haar moeder gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Haar moeder kreeg de toestemming om een kleinigheid mee te nemen. Ze koos voor twee stukjes chocolade. Ze zei me: "Hou ze bij voor de dag dat je helemaal uitgeput bent en dreigt in mekaar te stuiken. De chocolade kan je dan redden om er weer bovenop te komen."

Zwangere vrouw
Wat later kwam er een zwangere vrouw aan in hun barak. Hélène was vel over been. Toen begonnen haar weeën. De moeder van Francine vergezelde de vrouw naar het veldhospitaal van het kamp.  De moeder van Francine vreesde dat Hélène het niet ging overleven. Ze vroeg de toestemming aan Francine om de chocolade aan de vrouw te geven om aan te sterken. De kleine Francine voelde zich gezien de omstandigheden goed en zei dat het oké was.

Schreeuw
Hélène beviel van haar baby en at de chocolade. Ze overleefde en bracht de baby mee naar de barakken. Het kind huilde nooit. Zes maanden later werd het kamp bevrijd en de baby schreeuwde voor de eerste keer. "Dat was de echte geboorte van de baby", meende Francine.

Frankrijk
Samen met de andere overlevers ging de baby mee naar Frankrijk waar ieder probeerde om weer een leven op te bouwen. Toen waren er geen psychologen om hen te helpen.

Conferentie
"Een paar jaar geleden stelde mijn dochter de vraag wat het effect van psychologische hulp zou zijn geweest voor de overlevers van de kampen", vertelt Francine. Dus organiseerde ze een conferentie met dat thema. Er kwam veel volk op af. Overlevers, psychologen, historici en nieuwsgierigen bevolkten de zaal.

Baby
Plots kwam er een vrouw naar voor die met Francine wilde spreken. "Ik woon in Marseille waar ik psychiater ben", zei ze. "Vooraleer ik aan mijn lezing begin, wil ik je eerst iets geven. Ze tastte in haar zak en toverde een stukje chocola tevoorschijn: "Ik was die baby."

Het ontroerende verhaal van Francine Christophe haalde al meer dan elf miljoen views op Facebook. Als u bij het bekijken van het filmpje naar de zakdoek grijpt, dan bent u niet alleen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels