In helft VS krijg je sneller een wapen vast dan een abortus

THINKSTOCK
Op veel plaatsen in Amerika wacht je langer op een abortus dan op een vuurwapen. In 26 staten moeten vrouwen na het eerste gesprek met een arts de volle 24 uur wachten om een ongewenste zwangerschap te beëindigen. Verkrachtingen zijn een uitzondering op de regel. In schril contrast staat het feit dat je - op 2 staten na - nergens verplichte bedenktijd opgelegd krijgt voor de aankoop van een wapen.

De federale overheid beschermt zowel het recht om wapens te dragen als abortus te plegen, alleen zorgen de staten zelf voor de aan- of afwezigheid van de nodige barrières. Alles hangt af van de Democratische of Republikeinse dominantie. Slechts 11 staten en het 'District of Columbia' vereisen een wachtperiode voor de aankoop van (bepaalde) vuurwapens. Daartegenover dwingen 26 staten vrouwen om de volle 24 uur geduld uit te oefenen vooraleer ze hun ongewenste zwangerschap kunnen beïndigen.

Nutteloos vs noodzakelijk
Verschillende studies hebben al aangetoond dat de verplichte bedenktijd in het kader van een abortus nutteloos is, aangezien vrouwen zelden of nooit van gedacht veranderen. Bovendien zorgen ze voor onnodig veel emotionele en financiële stress. In schril contrast staat het gebrek aan een wachttijd bij de aankoop van vuurwapens, een maatregel die in feite noodzakelijk is om voor mentale afkoeling te zorgen én tijd te creëren om de koper in kwestie even onder de loep te nemen.

Wachttijd
Het wetsvoorstel om een 'background check' te verplichten bij de privé-verkoop van wapens werd in april echter afgeketst door de Senaat. Sinds de invoering van de 'Brady Act' (1994), die een wachttijd voor vuurwapens installeerde, is het aantal zelfmoorden met geweren aanzienlijk gedaald, al plegen Amerikanen anno 2013 nog steeds meer zelfmoord met kogels dan moord.

Wapenwet
Vandaag is het precies een half jaar geleden dat het drama zich afspeelde in de Sandy Hook Elementary School in Newton. Daarom werd deze week weer massaal ingezet op de verstrenging van het wapenbeleid in de VS. De Senaat kreeg gisteren dan ook volgend pleidooi naar de oren gesmeten:

"Wanneer je in Nevada een vuurwapen koopt, moet je drie dagen wachten vooraleer je het kan afhalen. Deze kleine ingreep zou al heel veel levens gered hebben. Mensen kopen wapens namelijk vaak in het heetst van strijd om er slechte dingen mee te doen, Meneer de President. Ook mijn vader eindigde zo zijn eigen leven. Een paar dagen wachten helpt."