In eigen land vervolgde Russen krijgen makkelijker Oekraïense nationaliteit

Shutterstock
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag een decreet ondertekend dat het makkelijker maakt voor Russen die in eigen land vervolgd worden vanwege hun politieke overtuiging, om de Oekraïense nationaliteit te bekomen. 

Volodymyr Zelensky beloofde bij zijn verkiezing in april al dat hij Russen die in hun eigen land "afzien" de Oekraïense nationaliteit zou geven. "Wij weten zeer goed wat een Russisch paspoort inhoudt", zei hij toen ironisch. "Zoals het recht om opgepakt te worden tijdens een vreedzame betoging en het recht om geen vrije verkiezingen te hebben".

In het oosten van Oekraïne woedt een burgeroorlog tussen de Russischgezinde bevolking en het Oekraïense leger, waarbij al 13.000 doden vielen. De Russische president Vladimir Poetin vaardigde in april en mei al twee decreten uit die het voor de Oekraïense separatisten makkelijk moesten maken om de Russische nationaliteit te krijgen.

Het decreet van Zelensky moet bovendien de asielprocedure optimaliseren. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nicolas Ivanov

    Zelensky weet natuurlijk wat van hem verwacht wordt. Anti Russische propaganda. Hoeveel honderdduizenden van zijn volk zijn al gevlucht naar Rusland om te ontsnappen uit de economische miserie die de EU NATO revolutie daar heeft gebracht?