In Duitsland mag je staatshoofden voortaan beledigen

De Turkse president Erdogan diende een klacht in tegen tv-presentator Böhmermann.
afp De Turkse president Erdogan diende een klacht in tegen tv-presentator Böhmermann.
In Duitsland is vandaag een een weinig gebruikte bepaling in het strafrecht afgeschaft over het beledigen van buitenlandse staatshoofden. Vorige zomer al werd de afschaffing goedgekeurd. 

Paragraaf 103 van het strafrecht voorzag tot drie jaar cel voor het beledigen van buitenlandse staatshoofden en vertegenwoordigers van buitenlandse staten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gebruikte die paragraaf om in augustus 2016 een klacht in te dienen tegen de Duitse tv-presentator Jan Böhmermann, die de Turkse president had beschimpt in een gedicht

Böhmermanns gedicht bevatte onder meer passages waarin hij beschreef hoe Erdogan kinderporno bekeek en seks had met dieren. Het onderzoek dat daarop volgde, leidde tot verhitte debatten over de vrijheid van meningsuiting in Duitsland.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Muyshondt

  Zegt genoeg over de niveau van Duitsland!

 • Frank Van den Bulck

  In België ook ? Joepie !!!

 • Laura DeBacker

  Tenzij het over Israël gaat natuurlijk, dan moet iedereen zwijgen

 • johny daneels

  Hier ook...of niet soms

 • daniel d'hulst

  Onze komieken doen niets anders