In Dublin gearresteerde vrachtwagenbestuurder krijgt doodsbedreigingen na drama Essex

Bij het drama in Essex kwamen 39 mensen om het leven.
EPA Bij het drama in Essex kwamen 39 mensen om het leven.
Een van de twee vrachtwagenbestuurders die in staat van beschuldiging zijn gesteld voor de dood van 39 mensen in een koelwagen die vanuit Zeebrugge naar Engeland is verscheept, heeft doodsbedreigingen ontvangen. Dit melden meerdere Ierse en Britse media.

Tegen de twintiger Eamon Harrison uit Noord-Ierland hebben de Engelse autoriteiten een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Hij werd in Dublin gearresteerd nadat hij met een trekker per ferry uit Frankrijk kwam. Harrison wordt beschuldigd van 39-voudige doodslag, samenzwering voor mensensmokkel en hulp bij illegale immigratie. Hij verscheen vrijdag voor de rechter van een High Court in de Ierse hoofdstad. 

Volgens het Belgisch federaal parket is Harrison de man die de oplegger naar Zeebrugge heeft gebracht. De truck met oplegger zou volgens berichten in Britse en Ierse media een stop in Veurne hebben gemaakt. De oplegger zou ook twee keer het Kanaal hebben overgestoken vooraleer op 22 oktober in Zeebrugge te belanden. De rechter heeft de uitleveringszaak naar 21 november verschoven. De verdachte mag zichzelf ook aangeven bij de Britse autoriteiten. 

Hij heeft volgens de politie in Ierland te horen gekregen dat zijn leven "ernstig" in gevaar is. De krant Daily Mirror kreeg van sommige familieleden te horen dat het om "ernstige doodsbedreigingen" gaat. Ook onschuldige familieleden zijn met de dood bedreigd. 

Verdachte broers

De politie in Engeland heeft twee verdachte broers uit Noord-Ierland, Ronan en Christopher Hughes, opgeroepen zichzelf aan te geven. Zij worden verdacht van doodslag en mensensmokkel. De politie zou Ronan Hughes al aan de telefoon hebben gehad en heeft daarbij gezegd dat ze hem en zijn broer persoonlijk willen spreken. 

Ronan Hughes heeft de oplegger gehuurd van het bedrijf GTR dat heeft gezegd geen weet te hebben van mensensmokkel. Gisteren stond een vergadering met de Noord-Ierse politie gepland om op verzoek van de politie van Essex een getuigenverklaring af te leggen. Maar die vergadering is op vraag van de politie uitgesteld, meldde de advocaat van het bedrijf. 

In Engeland zit ook de Noord-Ierse Maurice Robinson (25) nog vast die de koelwagen in de haven van Purfleet heeft opgepikt en die de lugubere ontdekking zou hebben gedaan. Hij wordt beschuldigd van 39-voudige doodslag en samenzwering voor mensensmokkel en moet later deze maand voor een rechter in Londen verschijnen.

Ook in Vietnam, het vaderland van de slachtoffers, zijn arrestaties verricht. Daar zou eveneens de spil van de mensensmokkel geïdentificeerd zijn. 

Bekijk ook:

Jacht op twee broers na vondst 39 doden in koelwagen

Vietnamese families op zoek naar vermiste kinderen
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Louis van der Dol

    Ik krijg het idee dat het engelse OM maar wat aan het schieten is met lossen flodders in de hoop de daders boven water te krijgen.