Exclusief voor abonnees

In dit Nederlandse gesticht kon je in de jaren dertig ook je lastige familieleden kwijt

De vrouwenzaal van een ‘krankzinnigengesticht’ in Den Haag, rond het jaar 1910.
Collectie Haags Gemeentearchief De vrouwenzaal van een ‘krankzinnigengesticht’ in Den Haag, rond het jaar 1910.
Het is vandaag openbaarheidsdag in de Nederlandse nationale archieven. Onze zusterkrantTrouw dook in de dossiers van de inspectie van de krankzinnigenzorg en stuitte op vreemde zaken.

Een man en vrouw vechten een echtelijke ruzie uit in de Nijmeegse straten. Scheldwoorden vliegen door de lucht. We schrijven jaren dertig van de vorige eeuw, dus waarschijnlijk roepen ze ‘ploert’ of ‘galgebroed’ of ‘schobbejak’ naar elkaar. Kwaad sluit de man zich op in de slaapkamer. Hij hangt een boos briefje op de deur.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fred Fourgon

  Het zal je maar overkomen zijn. Mentaal niks aan de hand maar toch ontoerekeningsvatbaar worden verklaard door omgekochte medici en dan opgesloten worden zonder kansen. En dikwijls via eigen familie, meestal zoals hier eerder geschreven puur om geld of macht. Maar het gebeurde inderdaad ook hier bij ons in België.

 • Leo Van der Vorst

  Och, erg zeer erg, maar heb ook bij ons eind jaren 70 ouderlingen gekend, samen met een tiental op één kamer, 's morgens wachtend aan hun bed op het signaal, het welke weet ik niet meer, voor het ontbijt of voor de mis, of was het wachtend op de verlossing! Is me altijd bijgebleven, is het nu niet meer zo of hebben ze enkel een mooie aparte slaapruimte gekregen!

 • Geert Van de Moortele

  Collocatie is vroeger véél misbruikt geweest (als het om geld en macht ging).

 • Coen Geurts

  Dat was ook in België zo, om nog maar niet te spreken van andere landen.

 • Nicole Van Camp

  Maar goed dat die wet veranderd is, de gestichten zouden nu overvol zitten...