In deze Franse stad mag je nergens harder dan 30 km/u

30 km/u als maximumsnelheid
Getty Images 30 km/u als maximumsnelheid
In de Franse stadje Bègles, in de buurt van Bordeaux, geldt een maximumsnelheid van 30 km/u. Dit moet ongelukken helpen voorkomen, het milieu beschermen en het ‘Navi-effect’ bestrijden.

Overal maximaal 30 km/u: in de stad Bègles is het een feit.  Het is de eerste gemeente van deze omvang in Frankrijk die ervoor gaat. In de 27.000 inwoners tellende gemeenschap is de maximumsnelheid sinds maandag. niet hoger dan fietstempo. “Het doel is om de openbare ruimte terug te geven aan de bewoners", zegt de groene burgemeester Clément Rossignol Puech.

Het stadsbestuur hoopt dat door de maatregel het aantal verkeersdoden zal verminderen. “Bij een snelheid van 30 km/u heb je maar 14 meter nodig om te stoppen, in plaats van 28 meter bij 50", zegt Puech. Tegelijkertijd zouden er minder emissies worden uitgestoten en minder lawaai voor de burgers moeten zijn.

Bovendien vecht Bègles net als veel andere Franse plaatsen tegen het ‘Navi-effect’: navigatiesystemen geven het stadje aan als alternatief voor de verstopte in- en uitgangswegen van het naburige Bordeaux en zorgen zo voor extra verkeer. Tot september hebben automobilisten de tijd om te wennen aan de slakkengang. Volgens burgemeester Puech wordt er tot die tijd niet geflitst.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Nols

  Velen denken nog dat autorijden een recht is, maar niets is minder waar. Dus als je de gunst hebt om te mogen rijden is 30 in het stad tussen voetgangers en fietsers al een héél grote toegeving aan het luie gedrag van de meeste chauffeurs.

 • Luc Lepoudre

  Is bij ons ook. Mijn dochter haar rijexamen in Erembodegem duurde een uur en ze is niet uit de steeds hernieuwde 30-km/u geweest!

 • Johan Billiet

  Belgen welkom..die denken toch dat dit voor hun niet geldt en volgen hun eigen kromme en goedpratende redenering om zich nooit aan een max. snelheid te moeten houden..

 • frank triolet

  Ik val in slaap aan 30km per uur

 • patrick brom

  verbeid dan ineens de auto met jullie dikke zever , het is gewoon om de kas te spijzen en de mensen het leven beu te maken 30 is geen snelheid met de wagen en veel meer uitstoot onnozelaars