In de VS worden bijna 16 kinderen per dag neergeschoten

getty
In de Verenigde Staten worden elke dag gemiddeld bijna zestien kinderen gehospitaliseerd met schotwonden. Dat blijkt uit een nieuwe studie op basis van gegevens van 2012, die wordt voorgesteld op een pediatriecongres in San Francisco.

Dat jaar werden in totaal meer dan 5.800 Amerikaanse jongeren in het ziekenhuis opgenomen met schotwonden. Bijna negentig procent daarvan waren jongens, en in verhouding betrof het veel zwarte jongeren, meldt The Independent.

De gegevens bevestigen eerdere studies die het aantal gewonden door vuurwapens linkten aan socio-economische en etnische verschillen. Een ander schokkend besluit van de nieuwe studie is dat vuurwapens verantwoordelijk zijn voor 29 procent van alle overlijdens van jongeren.

Subsidies

Volgens de onderzoekers zijn er bijkomende inspanningen nodig om risicofamilies te begeleiden om vuurwapens buiten het bereik van hun kinderen te houden. Hun bevindingen zijn een bewijs voor de grote nood aan meer fondsen voor onderzoek en waarschuwingscampagnes, luidt het.

Wapenonderzoek is in de VS echter bijzonder moeilijk te subsidiëren. Onder druk van de National Rifle Association draaide het Congres in 1996 de geldkraan dicht voor alle wapengerelateerde onderzoeken. 

Voormalig president Barack Obama verplichtte de organisatie in 2013 het onderzoek naar wapengeweld weer aan te vatten, maar zonder subsidies kwam daar maar weinig van in huis. Een poging om het verbod op subsidies op te heffen werd vorig jaar tegengehouden door de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.