In België bekende terroristen beraamden aanslag op luchthaven Parijs

UNKNOWN

Het Italiaanse gerecht heeft twee mannen in verdenking gesteld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. De twee zouden lid zijn van al-Qaida en aanslagen gepland hebben in Frankrijk en Engeland. Het gaat om iman Bassam Ayachi (63) en zijn kompaan Raphaël Gendron (34), die in in ons land bekend staan voor hun betrokkenheid bij het Centre islamique belge (CIB) in Molenbeek en hun verschillende aanvaringen met het Belgische gerecht.

Guerilla-acties
Het duo - beiden hebben de Franse nationaliteit - werd eind 2008 opgepakt in Bari wegens illegale immigratie. In hun voertuig, dat vanuit Griekenland kwam, werden drie Palestijnen en twee Syriërs ontdekt. Ze zitten in Bari al zes maanden in de cel. Ayachi en Gendron werden dus niet opgepakt, zoals het Franse persagentschap AFP eerder berichtte. De twee zouden aanslagen en guerilla-acties voorbereid hebben, zo zeiden de Italiaanse magistraten die het dossier in handen hebben, Roberto Rossi en Francesca Romana, aan het Italiaanse persbureau Ansa.

Charles de Gaulle
Een van de mogelijke doelwitten van de terroristische cel zou de luchthaven van Roissy-Charles-de-Gaulle in Parijs geweest zijn. Ze zouden over wapens en explosieven beschikt hebben en ook een netwerk op poten hebben gezet om mensen te ronselen en te trainen "die bereid waren te vechten of zelfmoordaanslagen te plegen in Irak en Afghanistan".

Molenbeek
Bassam Ayachi vestigde zich begin jaren '90 in Molenbeek en hield er als iman een radicaal discours. Hij ging om met de Tunesiër Abdessatar Dahmane, die op 9 september 2001 vanuit België naar Afghanistan trok om samen met een medestander de Afghaanse commandant Massoud te vermoorden. Ayachi stelde aan Dahmane ook een vrouw voor die later zijn echtgenote zou worden. Het gaat om de intussen berucht geworden Malika El Aroud, die het voorwerp uitmaakt van een terrorismeonderzoek in België.

Schijnhuwelijken
Ayachi zou ook nog andere huwelijken "bezegeld" hebben in radicale islamkringen. Gearrangeerde huwelijken of schijnhuwelijken vormen een essentieel deel van de recruteringsstrategie: ze lieten toe een solide en flexibel netwerk van interpersoonlijke relaties op de bouwen.

CIB
In 2006 deed het Belgische gerecht huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar de activiteiten van Ayachi in het CIB in Molenbeek. Het onderzoek concentreerde zich toen wel op de strijd tegen de radicale islam en niet tegen terrorisme. Het ging om praktijken die indruisten tegen de Westerse waarden, zoals religieuze huwelijken, medische praktijken als exorcisme en het prediken van haat op websites. Ayachi sloeg op de vlucht, waarschijnlijk naar Syrië, en kon nooit gevat worden.

Rassenhaat
Ook Raphaël Gendron is bekend in België. Het hof van beroep veroordeelde hem in januari, samen met Abdel Rahman Ayachi, de zoon van Bassam Ayachi, tot een boete van 2.000 euro voor het aanzetten tot rassenhaat. Het ging om de "fanatieke" uitlatingen van het CIB en haar website www.assabyle.com. De site verspreidde haatboodschappen jegens joden, christenen en westerlingen in het algemeen. De twee beklaagden werden wel vrijgesproken voor negationisme.

9/11
De imam stak tijdens de ondervragingen die daarop volgende zijn bewondering voor Mohammed Atta, leider bij de 9/11-aanslagen, niet onder stoelen of banken gestoken. Hij had zijn zesjarige zoon ook zo genoemd. (belga/sps)