Impeachmentonderzoek tegen Trump start volgende week met ondervraging van diplomaten

William Taylor, de interim-ambassadeur in Oekraïne, is de eerste die ondervraagd zal worden.
AP William Taylor, de interim-ambassadeur in Oekraïne, is de eerste die ondervraagd zal worden.
Vanaf volgende week woensdag zullen in het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump getuigen aan de tand worden gevoeld tijdens openbare zittingen. In eerste instantie zullen diplomaten worden gehoord, laten Democratische parlementsleden weten.

Op 13 november wordt William Taylor, de interim-ambassadeur in Oekraïne, ondervraagd. Twee dagen later is het de beurt aan Marie Yovanovitch, een voormalige ambassadeur in Kiev die door de Amerikaanse president aan de deur werd gezet. Daarnaast zal ook de diplomaat George Kent aan het woord komen.

Taylor had eerder al achter gesloten deuren getuigd. Hij liet daarbij zijn bezorgdheid blijken over het omstreden telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Volgens de ‘New York Times’ en ‘Washington Post’ heeft hij ook verklaard dat de militaire hulp van de VS aan Kiev rechtstreeks gekoppeld was aan een Oekraïens onderzoek naar Democratisch presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter. 

“Geen sprake van quid pro quo”
De getuigenis van Yovanovitch is dan weer van belang omdat ze mogelijk aan de kant werd geschoven omdat ze weigerde om het spel van het Witte Huis mee te spelen.

Het impeachmentonderzoek gaat na of Trump en zijn medewerkers de Oekraïense president onder druk hebben gezet om een gerechtelijk onderzoek te openen naar de activiteiten van de Bidens. Gewezen vicepresident Joe Biden wordt mogelijk de Democratische tegenstander van Trump bij de komende presidentsverkiezingen.
Trump heeft altijd gezegd dat er geen sprake was van een “quid pro quo” (voor wat hoort wat) bij de afspraken met Oekraïne.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Er zijn al genoeg diplomaten en ambassadeurs die erbij betrokken waren die onder ede verklaard hebben dat The Donald de president van Oekraïne onder druk heeft gezet. Hoeveel meer bewijs is er eigenlijk nog nodig om die parvenu af te zetten? Hij is geen diplomaat, geen politicus, geen strategisch genie die kaas heeft gegeten van geopolitiek en geen president voor alle Amerikanen. Hij is naar eigen zeggen onconventioneel wat een mooi woord is voor amateuristisch en maar wat aanmodderen.

 • Peter Bonacasa

  kurt Degryse, wat voor onzin is dit. Er is wel degelijk geld achtergehouden om onderzoek te laten uitvoeren naar Biden. Als je de moeite doet om iets op te zoeken dan zal je merken dat Viktor Shokin uit zijn ambt ontzet is op vraag van de EU, de IMF, en de US. Dat jij dit persoonlijk op Biden wil steken is gewoon napraten wat er op de rechtse media verschijnt.

 • Diane Bernaerts

  Het beangstigende is dat hij waarschijnlijk zijn eigen leugens gelooft: hij creëert gewoon zijn eigen alternatieve "waarheid". Net zoals hij écht gelooft dat er niets mis was met zijn telefoongesprek met Zelensky, omdat in de zakenwereld "voor wat hoort wat" doodnormaal is. Waarbij hij steevast vergeet dat voor de president van de VS àndere standaarden gelden en "eigenbelang" net niét op de eerste plaats mag komen.

 • Diane Bernaerts

  96 leugens weer de voorbije week, zelfs belachelijke leugens als: "CNN heeft de camera uitgezet toen ik over de media begon", een leugen die hij 8 x herhaald heeft, terwijl daar helemaal niets van waar was: zo zie je dat Trump niet slechts een "politieke" leugenaar is, maar een pathologische leugenaar, bij wie het liegen in het bloed zit, zelfs als het voor niets nodig is.

 • joachim albert

  Trumps' stijl volledig. Waarschijnlijk wat overdreven en zich laten gaan gedurende het telefoongesprek maar vermoedelijk de waarheid. Toch zal impeachement niet gebeuren want republikeinen hebben meerderheid in hun senaat.