Impeachment Trump: kunnen Republikeinen zich nu nog blijven verzetten tegen nieuwe getuigen?

Nieuwe onthullingen van voormalig veiligheidsadviseur John Bolton staan centraal in het impeachmentproces.
AP Nieuwe onthullingen van voormalig veiligheidsadviseur John Bolton staan centraal in het impeachmentproces.
In het impeachmentproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump was vandaag in de Senaat voor de derde en laatste dag de verdediging aan het woord. Trumps adovacten stelden dat de pas aan het licht gekomen beschuldigingen van voormalig binnenlands veiligheidsadviseur John Bolton geen reden zijn tot afzetting van de president.

De New York Times berichtte gisteren over een nog niet gepubliceerd manuscript van de hand van Bolton, waarin die schrijft dat Trump hem vroeg om 391 miljoen dollar hulpgeld voor Oekraïne in te houden tot Kiev een onderzoek zou instellen naar de Democraten, waaronder zijn Democratische politieke rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter. Bolton vertrok in september zelf uit het Witte Huis.

Met de nieuwe onthullingen wordt het echter steeds moeilijker voor de Republikeinen om zich te blijven verzetten tegen het horen van nieuwe getuigen, zoals John Bolton. Mitt Romney, een voormalige Republikeinse presidentskandidaat die wel vaker met Trump in de clinch ligt, heeft zijn steun al uitgesproken voor het voorstel van de Democraten om meer getuigen op te roepen. Ook de senatoren Lisa Murkowski en Susan Collins zullen naar verwachting meestemmen met de Democraten, die nu nog één extra stem nodig hebben om hun slag thuis te halen.

Inkijk in manuscript

De Republikeinse senator Lindsay Graham, een trouwe bondgenoot van Trump, maakte vandaag bekend dat hij het voorstel steunt om het manuscript te delen met de andere senatoren, maar dat de inhoud ervan geheim wordt gehouden voor het publiek. Aangezien het boek al op 17 maart verschijnt, stellen critici de noodzaak van de geheimhouding in vraag. Bovendien wordt gevreesd dat de verdeling van het manuscript een zoethoudertje is om de Republikeinen ervan te weerhouden om ook nog eens voor extra getuigen te stemmen.

Jay Sekulow, de advocaat van de president, postuleerde vandaag tijdens het proces dat het manuscript echter niet-ontvankelijk is, omdat het een “ongegronde aantijging” bevat. Die “ongegronde aantijging” is precies de reden om John Bolton te laten getuigen, reageren de Democraten.

De Republikeinse senator Lindsey Graham is een fervente bondgenoot van Trump.
REUTERS De Republikeinse senator Lindsey Graham is een fervente bondgenoot van Trump.

Volgende fase proces

Opperrechter John Roberts, die het proces leidt, zei bij aanvang dat de verdediging nog 15 uur 33 tijd had, maar na amper twee uurtjes rondde de verdediging al af voor vandaag. 

De volgende fase gaat morgen van start en is een periode van zestien uur van vraag en antwoord. De senatoren, die al die tijd hebben moeten zwijgen, moeten hun vragen schriftelijk stellen aan de aanklagers ("impeachmentmanagers") en de verdedigers van de president via opperrechter John Roberts die het proces voorzit. Hij leest de vragen luidop voor, alternerend tussen de Republikeinen en Democraten. Het is nog onduidelijk of die fase vandaag al van start zal gaan.

Schuldvraag?

Indien de Senaat beslist dat er geen getuigen en geen nieuwe documenten komen, dan is meteen een stemming over de schuldvraag mogelijk. Trump is aangeklaagd voor machtsmisbruik voor eigen politiek gewin en tegenwerking van het Congres.

De kans dat Trump effectief afgezet wordt is erg onwaarschijnlijk. Daarvoor is immers een tweederdemeerdeheid nodig in de Senaat en die zullen de Democraten niet kunnen behalen: zij hebben er momenteel 47 zetels in handen, tegen 53 voor de Republikeinen. Bovendien hebben twee Democratische senatoren, Diane Feinstein uit Californië en Joe Manchin uit West-Virginia, al aangegeven dat ze nog niet weten of ze voor of tegen de impeachment zullen stemmen.