Immunoloog die in België studeerde en woonde gaat vaccinatieteam tegen corona van Trump mee leiden

De Amerikaanse president Donald Trump en Monecef Slaoui (R) die de belangrijkste adviseur wordt.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump en Monecef Slaoui (R) die de belangrijkste adviseur wordt.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een project voorgesteld waarmee hij de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus wil versnellen. Operation Warp Speed zou tegen het einde van het jaar al resultaat moeten hebben en een vaccin op de markt moeten krijgen. Mee aan het hoofd staat Monecef Slaoui (60), een immunoloog die in ons land studeerde en woonde.

“Een van de meest gerespecteerde mannen ter wereld in de productie van vaccins”, noemde Trump de nieuwe topadviseur bij zijn voorstelling. Slaoui heeft dan ook al zijn sporen verdiend als grote baas van de vaccindivisie van geneesmiddelenconcern GlaxoSmithKline, waar hij verscheidene vaccins ontwikkelde. De man heeft ook een connectie met België, waar hij zich heel verbonden mee voelt, zo zei hij ooit in een interview met Le Soir.

Vrije Universiteit Brussel 

Slaoui werd geboren in Marokko, maar kwam na de middelbare school naar Europa om verder te studeren. Zijn zus stierf jong aan kinkhoest en dat zou hem er eind jaren zeventig toe aangezet hebben om immunologie en moleculaire biologie te gaan studeren aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Daar haalde hij ook een doctoraat.


Later trok hij naar de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten, maar hij keerde midden jaren tachtig terug naar ons land om voor GlaxoSmithKline te werken in Waver. Hij gaf ook les aan de ULB en was docent aan de Universiteit van Bergen.

Bij GlaxoSmithKline werkte hij mee aan vaccins tegen onder meer malaria en difterie. Als grote baas van de vaccindivisie had hij 100.000 mensen onder zich.

De naam van de operatie Warp Speed die hij nu mee gaat leiden, verwijst naar de zogeheten warpsnelheid in de televisieserie Star Trek. Daarbij reizen ruimteschepen sneller dan de lichtsnelheid. De Amerikaanse president hoopt dan ook zo vlug mogelijk resultaten te kunnen boeken, met als doel eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar een vaccin te hebben. Warp Speed is erop gericht sneller dan gebruikelijk een vaccin te ontwikkelen, te testen en te produceren, aldus Trump.

Momenteel worden er 14 potentiële vaccins onderzocht, zei hij. Daarnaast lopen er momenteel al meer dan 130 studies om een behandeling voor Covid-19 te vinden, aldus Trump.

Ego

Als andere landen eerst met een vaccin op de proppen komen, zullen de VS helpen met de distributie van het vaccin, zei hij verder. Volgens de president hebben de VS in deze zaak “absoluut geen ego”, maar is het enkel zaak om samen te werken met landen over de hele wereld.

De ontwikkeling van het vaccin is geen zaak van winst, aldus Trump. Als de VS als eersten met het vaccin op de proppen komen, zal het aan een betaalbaar tarief beschikbaar zijn voor de rest van de wereld.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anne Van Hamme

  Ik ben niet zo’n Trump-fan, maar ok, laat hem maar doen he. Wie weet komt er nog een ‘miracle’ uit de hoek. Elk initiatief is het waard om bekeken te worden. Samen sterk en dit moet nu echt wel ‘worldwide’.

 • phil smedts

  Als andere landen eerst over een vaccin beschikken zullen we "helpen" met de distributie ervan zegt Trump. Hij bedoelt echter zullen we helpen om ervoor te zorgen dat de VS het in handen krijgt, net zoals ze al eerder medisch covid materiaal dat besteld en betaald werd door de EU al gestolen hebben.

 • Gertie Daerden

  Zeer juist Mike Bemelmans, en nog iets belangrijk, Trump zei: "we maken een vaccin voor diegene die het willen, want niet iedereen gaat er één willen". Keuzevrijheid, een democratie waardig !!

 • franky goemaere

  Trump zal hem wel zijn ontslag geven, hij is veel te slim voor hem

 • Jan Janssens

  Deze persoon welke voor Trump gaat werken is een zéér gegeerd persoon, welke wel degelijk in het verleden resultaten heeft geboekt, maar in de EU wenste men van zijn diensten géén gebruik te maken, zijn doctoraat is wel een degelijk studie geweest i.v.m. immuniteit, laat ons hopen dat hij slaagt, als hij de krachten tussen Johnsen&Johnsen en GlaxoSmithKline kan bundelen, hij kent beide bedrijven van binnen uit, is er zeker resultaat, bij Janssens in Beerse, daar werkt men 7/7, 24 op 24 uur.