Immense explosies in China: dodental loopt op tot 17

Het dodental bij de zware explosies in de Chinese havenstad Tianjin loopt op tot minstens 17, zo maakte de staatstelevisie CCTV vannacht bekend. Meer dan 400 mensen moesten worden verzorgd in het ziekenhuis, van wie 32 zich in kritieke toestand zouden bevinden. 36 brandweerlieden worden nog vermist. Veel mensen zijn gewond geraakt door rondvliegend glas en puin.

De Chinese president Xi Jinping heeft volgens CCTV opgeroepen om "alle mogelijke inspanningen te doen om de slachtoffers te helpen en de brand te blussen". Het vuur woedt nog steeds, gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

De miljoenenstad Tianjin werd rond 18.30 uur (Belgische tijd) opgeschrikt door twee gigantische explosies. Over de precieze omstandigheden van de explosies doen verschillende versies de ronde. Waarschijnlijk vond er een ontploffing plaats in een opslagplaats van ontvlambare producten. Er was daarna nog minstens één erg zware explosies te horen en metershoge vlammen te zien.

Volgens de Chinese staatstelevisie vonden de ontploffingen binnen 30 seconden achter elkaar plaats in het noordoosten van Tianjin, een stad met 7,5 miljoen inwoners. Ze werden tot op kilometers afstand gevoeld. Vanwege een opslagplaats met gevaarlijke producten deden er zich nadien nog explosies voor. De tweede ontploffing was de krachtigste, aldus Chinese seismologen.

Volgens het Chinese seismische agentschap had de eerste explosie een kracht van 3 ton TNT en de tweede van 21 ton, bericht de Britse zender BBC.

EPA
AP
AFP

Immense kracht

Op foto's en video's op Twitter is de immense kracht van de ontploffingen te zien. Vlammen en stofwolken gingen tientallen meters de lucht in. Op de berichtensite verschijnen ook afbeeldingen van gewonde Chinezen en beschadigde woningen.

Volgens Xinhua zijn honderden mensen gehospitaliseerd. Een ziekenhuis meldt dat de gewonden blijven binnenstromen.

Sommigen zouden er erg aan toe zijn, twitterde Nieuw China.

Op sociale media wordt gemeld dat journalisten worden geweerd uit het rampgebied. Het aantal doden en gewonden zou veel hoger liggen.

AFP

Tientallen brandweermannen vermist

Volgens het Chinese ministerie van Openbare Veilgheid werd de brandweer in eerste instantie opgeroepen voor een brand. De explosies deden zich voor toen de brandweer al ter plaatse was, aldus nieuwszender CNN. Negen brandweermensen zijn omgekomen, meldde de brandweer van de Tianjin donderdag aan Chinese media. 36 brandweerlieden worden nog vermist.

De honderden gewonden in ziekenhuizen worden niet alleen bijgestaan door artsen en verplegend personeel, maar ook door grote aantallen vrijwilligers. De brandweer heeft het vuur onder controle. Een aantal gebouwen in de omgeving is door de explosies beschadigd geraakt. Er worden nog twee brandweermannen vermist.

De elektriciteit in nabijgelegen gebouwen is uitgevallen, aldus de Chinese staats-tv CCTV.

EPA
AFP

Vrees voor aardbeving

Een getuige zei aan lokale media dat ze aan het winkelen was toen de ontploffingen ineens plaatsvonden. "Auto's en gebouwen schudden heftig. Het glaswerk van een aantal panden ging stuk en iedereen begon te lopen." Volgens Xinhua ontvluchtten mensen hun woning omdat zij "een aardbeving vreesden".

Inwoners verzamelen momenteel op straat. In de stad heerst chaos.

Tianjin is een haven- en industriestad ten zuidwesten van de Chinese hoofdstad Peking. Er wonen circa 7,5 miljoen mensen.

Werk in haven Tianjin gaat door

Het werk in de haven van Tianjin gaat intussen gewoon door, ondanks de twee grote explosies van gisteren in een containerterminal. Dat heeft een leidinggevende vandaag gezegd.

De gebeurtenis heeft geen invloed gehad op de bedrijfsvoering in de haven, aldus de hooggeplaatste medewerker, Wei. Tianjin is een van de drukste containerhavens ter wereld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.