IMF waarschuwt voor Brexit en is bezorgd over internationale economie

AP
De economische groei valt de komende tijd wereldwijd waarschijnlijk lager uit dan eerder werd verwacht, terwijl de kans op een nog slechtere uitkomst is gegroeid. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vandaag gepresenteerd rapport over de wereldeconomie. In het rapport waarschuwt het IMF voor diverse risico's die de economische groei kunnen laten ontsporen. Het waarschuwt ook dat een Britse exit uit de Europese Unie een extra oplawaai zou betekenen voor de wereldeconomie.

Zo kan een nieuwe opleving van de onrust op financiële markten, zoals in de eerste maanden van dit jaar, het vertrouwen verder aantasten. Dat zou een stevige rem zetten op investeringen en andere bestedingen. Ook dreigt de uitstroom van kapitaal uit opkomende landen hun economieën steeds verder onder druk te zetten.

Hervorming Chinese economie
Het IMF wijst verder op de bijzonder complexe hervorming van de Chinese economie, die steeds meer wordt gericht op de binnenlandse consumptie en dienstensectoren. Uiteindelijk komt dat proces zowel China als de rest van de wereld ten goede, aldus het IMF. Problemen die onderweg ontstaan, kunnen echter grote gevolgen hebben, vooral voor landen in de regio.

Minieme verbetering
Het muntfonds verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,2 procent zal groeien. Dat historisch gezien lage peil zou een minieme verbetering betekenen ten opzichte van 2015. In januari werd voor 2016 nog een plus van 3,4 procent voorzien, terwijl drie maanden daarvoor nog op 3,6 procent werd gerekend. De prognose voor 2017 werd marginaal verlaagd, naar 3,5 procent.

VS en Europa
Zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone valt de groei volgens het IMF dit jaar 0,2 procentpunt lager uit dan eerder voorspeld. Voor de Amerikaanse economie resteert daardoor een verwachte plus van 2,4 procent, terwijl de eurolanden het naar verwachting gemiddeld moeten doen met een vooruitgang van 1,5 procent. België zou daar met 1,2 procent onder blijven. Voor China wordt een verzwakking van circa 7 naar 6,5 procent voorspeld.

Brexit
"Het voor juni geplande referendum over EU-lidmaatschap in het Verenigd Koninkrijk heeft al onzekerheid gecreëerd voor investeerders", zegt IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld in het rapport. "Een Brexit zou ernstige regionale en globale schade kunnen aanrichten door gevestigde handelsrelaties te verstoren."