IMF schort steun aan Grieken tijdelijk op

Verkozenen van de neonazistische Gouden Dagenraad verlaten zegevierend het Griekse parlement na de beslissing om vervroegde verkiezingen te houden.
AP Verkozenen van de neonazistische Gouden Dagenraad verlaten zegevierend het Griekse parlement na de beslissing om vervroegde verkiezingen te houden.
De Europese Centrale Bank (ECB) wil met Griekenland in gesprek blijven over de afwikkeling van het hulpprogramma waarmee het land de afgelopen jaren op de been is gehouden. De ECB "wacht op de opvattingen en suggesties van de Griekse autoriteiten" en zal die ook bespreken met de Europese Commissie en met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo liet de centrale bank maandag weten. Het IMF van zijn kant zegt dat het de hulp opschort, tot er een nieuwe regering is gevormd.

In het Griekse parlement was maandag voor de derde keer geen meerderheid te vinden voor de benoeming van Stavros Dimas tot president. De grondwet schrijft voor dat nu het parlement moet worden ontbonden. Eind januari worden vervroegde verkiezingen gehouden.

"Het is nu aan het Griekse electoraat om te beslissen over de toekomstige samenstelling van het parlement en de regering", aldus de ECB. "We zullen ons niet bemoeien met of commentaar geven op dit democratische proces." De ECB benadrukte wel dat Griekenland "indrukwekkende voortgang" heeft geboekt bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën en modernisering van zijn economie. Het land heeft ingrijpende en bij de eigen bevolking zeer impopulaire hervormingen moeten doorvoeren in ruil voor de ontvangen steun.

Het IMF liet maandag weten dat de storting van een nieuwe tranche zal worden opgeschort tot de vorming van een nieuwe Griekse regering. "De gesprekken daarover zullen worden hervat nadat de nieuwe regering is beëdigd", aldus woordvoerder Gerry Rice. Hij verzekerde dat Griekenland geen "acute" behoefte heeft aan financiële steun.