IMF: "Oekraïne heeft opnieuw miljarden nodig"

EPA
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Oekraïne nog eens 15 miljard dollar (12 miljard euro) aan noodleningen nodig heeft om de economische ineenstorting van het land te voorkomen. Dat meldde de Britse krant Financial Times.

Het IMF, dat Oekraïne al voor 17 miljard dollar aan noodkredieten heeft beloofd, zou westerse regeringen hebben opgeroepen het gat van 15 miljard dollar binnen enkele weken te dichten. Volgens betrokkenen is de animo voor zo veel nieuwe steun echter gering, omdat de regering in Kiev de afgelopen tijd belangrijke hervormingen heeft uitgesteld.

Economie slabakt
De nieuwe steun is noodzakelijk omdat de economie van Oekraïne nog altijd hard achteruitgaat. Door het conflict met Rusland is de export sterk gedaald en is veel kapitaal het land uitgestroomd. Zonder verdere hulp moet de Oekraïense regering diep in haar uitgaven snijden of verzaken op lopende leningen.

De Europese Commissie liet eerder weten te overwegen Oekraïne van meer steun te voorzien, bovenop de 1,6 miljard euro aan leningen die al is toegezegd. Daarvoor zou de Oekraïense regering wel meer vaart moeten zetten achter de hervorming van de economie. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek benadrukte dat zijn regering bereid is impopulaire maatregelen te nemen.